Usavršavanje teleskopa 'Habl'
0

"Tri oka" rješavaju misteriju velikog praska

SRNA
Astronomi će uskoro dobiti trio moćnih novih očiju na nebu koje mogu vidjeti bolje i dalje od postojećih svemirskih teleskopaa, a Evropa će od SAD preuzeti vodeću naučno-tehnološku ulogu u nekim ključnim oblastima kosmologije, bar na kratko.

NASA će sutra, 11. maja, poslati posadu astronauta da instaliraju mnogo usavršenije instrumente na 18 godina star 'Habl' svemirski teleskop.

Samo tri dana kasnije, Evropska svemirska agencija će lansirati dva još naprednija teleskopa koji su dobili imena 'Plank' i 'Heršel'.

Ako ova tri instrumenta budu radila kako je planirano, naučnici će moći pogledati u prošlost skoro do samog rođenja univerzuma prije 13,7 milijardi godina.

Oni bi mogli detektovati prve zvijezde i galaksije, i dokazati ili opovrgnuti teorije o tome šta se dešavalo u prvim sekundama nakon velikog praska, kad kosmolozi misle da je sve u univezumu započelo i nastalo.

Svaki od ova tri teleskopa vidi stvari u različitoj talasnoj dužini elektromagnetnog spektra. To je kao gledanje u kosmos kroz tri različita prozora - kako kažu članovi 'Hablovog' tima.

'Habl' najviše vidi u optičkoj svjetlosti, u uskoj traci između infracrvene i ultraljubičaste, koja je vidljiva ljudskom oku. 'Heršel' će skupljati fotone - svjetlosne čestice - u mnogo širem infracrvenom dijelu spektra talasnih dužina.

'Plank' detektuje čak duže mikrotalase koji nose fotone preostale nakon velikog praska.

Tri teleskopa će proučavati "različite komade univerzuma", kaže Roj Vilard iz Hablovog projekta. Oni su komplementarni.

'Heršel' će imati najveće ogledalo koje je ikad postavljeno u svemiru, 3,5 metra u prečniku. 'Plank' će imati naizoštreniji vid i moći će detektovati razlike dva milionita djelića čestice.

'Habl' je, u međuvremenu, u boljoj mogućnosti da proučava galaksije, zvijezde i planete izvan našeg Sunčevog sistema.