WeAreDevelopers
51

Tri dana Woodstocka za developere

Klix.ba
Austria Center Vienna tokom protekla tri dana ugostio je najveći broj developera iz cijele Evrope na jednom mjestu. Cilj je bio jednostavan, ponuditi znanje, priliku za umrežavanje i širenje novih ideja, osnaživanje IT scene i dobru zabavu za najtraženije ljude današnjice. WeAreDevelopers Svjetski kongres u najkraćem bi se mogao opisati tako.

Sve je započelo uvodnim obraćanjem osnivača WeAreDevelopers kompanije: Seada Ahmetovića, Benjamina Ruschina i Thomasa Pammingera, ispraćeni aplauzom i ovacijama kolega developera, atmosfera već usijana do vrhunca 6 mjeseci dugim isčekivanjem pojave Steve "Woz" Wozniaka, koji je pred 4.500 prisutnih u glavnoj kongresnoj dvorani, te uz živi prijenos u manjim dvoranam, izašao nasmijan u tradicionalnoj crnoj majici. Iako sijed, Woz i dalje pršti energijom, osvrnuo se na trenutno stanje u IT svijetu, probleme sa društvenim mrežama i privatnosti korisnika i neizostavne paralele na istoriju kompanije Apple-a i saradnju sa Steve Jobsom.

Nakon uvodnog predavanja, kongres je ušao u svoj radni dio gdje ste mogli čuti predavanje Josepha Sirosha (Mcrosoft) o najnovijim informacijama i tehnologijama po pitanju umjetne inteligencije (AI), revolucionarnim novim idejama sveprisutnog "Internet of Things" fenomena, te proći kroz slajdove simpatičnog Kaz Sata (Google) na temu mašinskog učenja. Paralelno sa predavanjim održano je mnoštvo radionica za učesnike, koji su prvog dana kongresa često bili pretjesni za sve one koji su željeli učiti na proaktivan način.

Drugi dan kongresa nastavio je sa sjajnom atmosferom. Većina jutarnjih tema posvećena je cyber sigurnosti, predvođeno predavanjem Katy Anton (CA Technologies). Potom je usljedio vrhunac drugog dana, prije svega pojavljivanje John Romera, kreatora legendarnih igara Doom, Quake i Wolfenstein 3D na glavnom stageu , a zatim i fenomenalnim predavanjem njegove supruge Brende, koja je izazvala salve ovacija na temu kako se osobe ženskog spola snalaze u tradicionalno dominatno muškoj industriji razvoja igara.

Nakon što je većina posjetilaca po hodnicima prepričavala prijepodnevna dešavanja, te pripremila primjerke knjige "Masters of Doom" za hvatanje autograma John Romera upriličenog u lobiju kongresnog centra, usljedio je Mate Rimac. Nevjerovatno simpatičan, napravio je pravi show prezentujući važnosti uloge developera u razvoju kompanije Rimac Automobili. Smijeh, aplauzi, puna dvorana učesnika koji su preskočili pauzu za ručak kako bi prisustvovali predavanju mladog vizionara iz susjedne Hrvatske. Dan je skoro pa mogao završiti nakon što je Rimac sišao sa stagea, ali da se to ne desi pobrinuli su se Ada Rose Edwards (Samsung) sa predavanjem na temu CSS-a, a zatim i Zeev Suraski na temu PHP-a, te panel diskusija na temu korištenja tehnologije u e-commercu za potrebe unapređenja maloprodaje na stageu osmišljenom za top menadžere i učesnike iz sfere businessa.

Posljednji dan WeAreDevelopers kongresa, poznat kao i Joel Spolsky dan, zbog činjenice da je počeo i završio sa dva različita eventa na kojima je osnivač Stack Owerlflowa imao glavnu riječ. Osim toga, publici se obratila i Angie Jones (Twitter) vrlo kvalitetnim predavanjem na temu različitih pristupa testiranju AI rješenja. U nastavku dana mogli ste čuti predavanje Nicolas Haunolda (AirBnB) koji se osvrnuo na njegovu ne tako davnu hackersku prošlost i povezanost sa Appleom u pokušaju povrata kontrole korisnika nad iOS uređajima.

Nakon što je Joel Spolsky na glavnom stageu svojevrsnim stand up-om zatvorio kongres, smišljajući doskočice na razne teme kongresa, predavače, ali i publiku, ispratio je veselu, ali i umornu publiku iz dvorane. S druge strane, WeAreDevelopers organizacijski tim, koji je brojao oko 300 osoba, napravio je vrlo upečatljiv ispraćaj za sve učesnike kongresa. Špalir organizacijskog tima, formiran u lobiju Austrian Center Vienna, uz konstantni aplauz, skandiranje i konfete ispratio je do izlaza sve učesnike kongresa. Njih 7.500.

WeAreDevelopers Svjetski kongres u svom četvrtom izdanju nadmašio je sva očekivanja evropske developerske scene. Organizirajući prostorno i posjetom učesnika najveći kongres za najtraženiju struku današnjice, još jednom su pokazali da su jedan od najvažnijih communitya za developere, ali i za unapređenje ICT sektora. Očekivanja za iduću godinu? Vjerovatno, onako kako su nas navikli protekle 4 godine, duplo, više i bolje.