|

Titova poruka o bratstvu i jedinstvu ostavljena prije 50 godina na Mjesecu

Titova poruka o bratstvu i jedinstvu ostavljena prije 50 godina na Mjesecu
305
I.Č.
20.7.2019. u 15:46
131
komentara
305

dijeljenja
Titova poruka o bratstvu i jedinstvu ostavljena prije 50 godina na Mjesecu FOTO: NASA
Disk s izjavama bivših američkih predsjednika Dwighta Eisenhowera, Johna Kennedyja, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona i porukama predsjednika 73 zemlje svijeta ostavljen je prije 50 godina na Mjesecu. Među njima je i poruka predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.
Mali disk su sa sobom ponijeli članovi misije Apollo 11, prije tačno 50 godina, kada se prvi put u historiji čovječanstva ljudskom nogom kročilo na Mjesec."Neka ovo veličanstveno ispunjenje drevnog sna ljudske rase - čovjekovom kročenju na Mjesec, prvom susjedu svih nas - približi spoznaju drevnog ljudskog nastojanja da živi u miru, bratstvu i zajedničkom životu", napisao je Josip Broz Tito.

Američki astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin prvi su ljudi koji su u historiji čovječanstva kročili na Mjesec. Njihov lunarni modul "Orao" sletio je na Mjesec 20. jula 1969. u 18 sati i 18 minuta po srednjoevropskom vremenu. Nedugo poslije Armstrong je zakoračio na površinu Mjeseca i kazao čuvenu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo".
Prijavi grešku


Komentari (131)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...