Izvještaj CCS-a
0

Tinejdžeri ne vole Twitter, FB najpopularniji

Sarajevo-x.com
Sve je više mladih ljudi koji planetarno popularnom Facebooku pristupaju sa svojih mobilnih telefona. Čak trećina korisnika na taj način pretražuje omiljene sadržaje na ovom društvenom sajtu, pokazalo je novo ispitivanje tržišta.

Studija koju je provela kompanija CCS Insight pokazala je porast ovog načina pristupanja web stranicama za društveno umrežavanje, ali i činjenicu da je Facebook popularniji od Twittera, MySpacea i Beboa zajedno.

FB putem mobitela pretražuju najviše korisnici između 16 i 35 godina starosti, a tinejdžeri i dalje preferiraju Facebook u odnosu na sve popularniji Twitter.

"Tinejdžeri ne koriste Twitter. Shvataju da niko ne gleda njihove profile, tako da su status-poruke koje ostavljaju za njih besciljne", smatra Matthew Robson, a prenosi BBC. "Zaboravite na muzičke i video sadržaje. Društveno uvezivanje je ono u čemu Facebook caruje."

Dodatke za svoje mobilne telefone najčešće kupuju korisnici između 21 i 36 godina, stoji u izvještaju, a analitičar Paulo Pescatore iz kompanije CCS Insight smatra da bi se trebalo više potruditi oko reklamiranja proizvoda za žene.

"Potrebno je više od roze okvira da bi se u toj oblasti uspjelo", poručuje on.

CCS predviđa da će do kraja 2009. oko 44% korisnika mobilne telefonije surfati internetom upravo služeći se tim spravama.