Koristi popularnost
9

TikTok razvija aplikaciju za streaming muzike

D. B.
S obzirom na činjenicu koliko je muzika važan dio društvene mreže TikTok, uopće ne iznenađuje informacija da kompanija ByteDance razvija aplikaciju za streaming muzike.

ByteDance je registrovao ime TikTok Music u maju, a nova aplikacija će omogućiti korisnicima da kupuju, slušaju, dijele i preuzimaju muziku. Također, korisnici će imati mogućnost da kreiraju, dijele i preporučuju playliste, komentarišu muziku, a bit će omogućen i livestream audio i video sadržaja.

Poznato je da kompanija ByteDance već ima iskustva sa streamingom muzike. Godine 2020. je pokrenula muzičku streaming aplikaciju Resso u Indiji, Brazilu i Indoneziji. Resso ima neke od navedenih funkcija koje se povezuju s aplikacijom TikTok Music poput mogućnosti kreiranja playliste, dijeljenja pjesama na društvenim mrežama i interakcije sa zajednicom koja koristi aplikaciju.

Pored toga, ByteDance čak koristi TikTok kako bi privukao korisnike da koriste Resso. TikTok aplikacija u Brazilu ima dugme koje preusmjerava korisnike na Resso tako da oni mogu slušati punu verziju pjesme koja ih interesuje. Ovaj potez pomaže u zadržavanju korisnika u ByteDanceovom ekosistemu.

Ressojej imao više od 40 miliona korisnika mjesečno u Indiji, Brazilu i Indoneziji do novembra 2021. godine, a taj broj je danas vjerovatno veći. Ranije ove godine je se pojavila informacija da je broj aktivnih korisnika aplikacije Ress porastao za 304 posto između januara 2021. i januara 2022. godine samo u Indiji, dok je Spotify zabilježio rast od 38 posto u ovoj zemlji tokom istog perioda.

Da li će ByteDamce razvijati TikTok Music na istoj osnovi kao i Resso ili će ponuditi nešto sasvim novo, zasad nije poznato.