Uz "stroge provjere"
18

TikTok potvrdio: Uposlenici u Kini mogu pristupiti podacima korisnika iz Velike Britanije i Evropske unije

D. B.
Kineska platforma za dijeljenje videosadržaja TikTok potvrdila je korisnicima da neki od njenih uposlenika u Kini imaju pristup podacima profila korisnika iz Velike Britanije i Evropske unije.

TikTok je naveo da je "politika privatnosti bazirana na potrebi da uposlenici obavljaju svoj posao". Ovo je naišlo na kritike vlasti širom svijeta, posebno u Velikoj Britaniji i SAD-u zbog zabinutosti da bi podaci korisnika mogli biti proslijeđeni kineskoj vladi. Ranije ove sedmice je američki zvaničnik zatražio zabranu aplikacije u SAD-u.

Iz TikToka je saopćeno da se politika odnosi na "Evropski ekonomski prostor, Ujedinjeno Kraljestvo i Švicarsku".

Šefica za privatnost na platformi TikTok u Evropi, Elaine Fox, rekla je da je globalni tim pomogao da korisničko iskustvo bude "dosljedno, ugodno i sigurno".

Iako TikTok trenutno pohranjuje podatke evropskih korisnika u SAD-u i Singapuru, platforma ipak "dopušta određenim uposlenicima unutar korporativne grupe koja se nalazi u Brazilu, Kanadi, Kini, Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD-u, daljinski pristup podacima evropskih korisnika TikToka-a. Naši napori su usmjereni na ograničavanje broja uposlenika koji imaju pristup evropskim korisničkim podacima, minimiziranje protoka podataka izvan regiona i pohranu evropskih korisničkih podataka lokalno", izjavila je Fox.

Ona je također rekla da je pristup "podložan nizu robusnih sigurnosnih kontrola i protokola za odobravanje te metodama koje su priznate u okviru GDPR-a, odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

Ipak, zvaničnik američke službe za nadzor podataka Brendan Carr je pozvao na zabranu TikToka u Americi.

Također, britanski parlament je zatvorio svoj TikTok profil u augustu nakon što su poslanici izrazili zabrinutost da se podaci prosljeđuju kineskoj vladi. Stav je da profil treba ostati zatvoren sve dok TikTok ne da "vjerodostojne garancije" da se nikakvi podaci ne mogu predati Pekingu. Aplikacija je pod istragom i u Irskoj zbog dva slučaja vezana za privatnost i lične podatke djece, a provjerava se i da li platforma postupa u skladu sa zakonima EU koji se odnose na prijenos ličnih podataka u druge zemlje kao što je Kina.

Godine 2020. je američki odbor za nacionalnu sigurnost naredio kompaniji ByteDance da proda svoje američke operacije zbog zabrinutosti da bi korisnički podaci mogli završiti u rukama kineske vlade.

U junu ove godine je TikTok saopćio da je prenio podatke američkih korisnika na servere kojim upravlja američki softverski gigant Oracle sa sjedištem u Austinu u Teksasu.

Proškog mjeseca je TikTok demantovao informacije da je kineski tim u ByteDanceu planirao koristiti aplikaciju za praćenje lokacija američkih građana. Iz TikToka je saopćeno da "meta" nikada nisu bili američka vlada, aktivisti, javne ličnosti ili novinari.

U srijedu je Fox kazala da aplikacija ne prikuplja precizne podatke o lokaciji korisnika u Evropi.

TikTok je najbrže rastuća aplikacija za društvene mreže na svijetu, a preuzeta je gotovo 4 milijarde puta. Ostvario je više od 6,2 milijarde dolara bruto prihoda od potrošnje u aplikaciji otkako se pojavio 2017. godine.