Velika Britanija
0

Tijelima prepriječili put Googleovom vozilu

Sarajevo-x.com
U Velikoj Britaniji skoro svaki kutak prati 'budno oko' kamere i stanovnici te zemlje su već naviknuti na to, međutim ipak postoji jedno seoce, Broughton, čiji stanovnici nisu naviknuti na kamere pa su ugledavši Googleovo vozilo koje se koristi za fotografisanje izašli na ulicu i tijelima prepriječili put automobilu.

Googleov foto-mapping alat Street View se već neko vrijeme koristi u Velikoj Britaniji, s toga vozilo ove kompanije danonoćno kruži zemljom kako bi se zabilježilo što više fotografija.

Kontroverzni alat je već naišao na brojne kritike, s obzirom da su se ljudi žalili kako se time narušava njihova privatnost, a posljednji incident svjedoči u prilog tome

"Već sam čuo za tu Googleovu alatku i kada sam primjetio njihovo vozilo odmah sam znao o čemu se radi. 'Pobjesnio' sam! Zar je dozvoljeno zadirati u tuđu privatnost? Da slikaju moju kuću bez dozvole? E, neće moći!", izjavio je Paul Jacobs za britanski Times.

On je odmah obavijestio sve komšije, te su zajedno odlučili blokirati put vozilu.

Izašli su na glavni kolodvor i prepriječili put Googleovom automobilu, a o tome je obaviještena i lokalna policija. Međutim, do dolaska policijske patrole vozilo se već uputilo nazad.

Street View alatka je u Americi puštena još 2007. godine, a nakon toga i u Francuskoj, Italiji, Španiji, Australiji i Japanu. Prošlog mjeseca Googleova inovacija je postala dostupna i u Velikoj Britaniji, te odmah izazvala brojne reakcije i komentare.

Građani su tražili od ove moćne kompanije da ukloni nekoliko fotografija, što je ona i učinila, međutim korisnici ove alatke neprestano tragaju za zanimljivim i smiješnim fotografijama i nerijetko ih pronalaze iako one narušavaju tuđu privatnost.