Cilj je ušteda energije
9

Testna funkcija u potpunosti gasi Xbox tokom određenog perioda

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Microsoftova konzola Xbox je dobila testnu funkciju koja daje mogućnost gašenja i downloada u određenom vremenskom periodu, a cilj je smanjiti potrošnju električne energije, odnosno više koristiti obnovljive izvore.

Sleep mod na modernim konzolama omogućaca brzo "buđenje" Xboxa, no također troši značajnu količinu energije jer se sistem zapravno nikad ne gasi u potpunosti. U Microsoftu smatraju da mogu ponuditi kompormis pa su pripremili testnu funkciju namijenjenu konzolama Xbox Series X, Series S i One koja je zapravo Sleep opcija u "aktivnim satima". Aktiviranjem ove opcije će konzola biti potpuno ugašena u periodima kad je korisnik vjerovatno neće koristiti, što će rezultirati uštedom energije. Također, moguće je ručno napraviti raspored sati ukoliko korisnik zna kada će koristiti konzolu, no dostupna je i automatska opcija ukoliko korisnik želi da se konzola adaptira na njegove navike.

Microsoft je pripremio i opciju Shutdown (štednja energije) koja koristi do 20 posto manje energije u odnosu na opciju Sleep, ali i dalje omogućava preuzimanje nadogradnji tokom noći, odnosno download igara. Ukoliko korisniku ne smeta duže vrijeme uključivanja konzole i nedostatak opcije "buđenja na daljinu", to će se odraziti na smanjenje njegovog računa za električnu energiju.

Novi update je automatski za korisnike konzola Xbox Series X i Series S koji su u Insider programu, kao i za korisnike konzole Xbox One.