Veliki skok iz Shenzhena
6

Testirali smo Huawei Mate 40 Pro za koji kažu da "nije s ove planete"

E. M.
Huawei Mate 40 Pro i Huawei P40 Pro (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Početkom februara Huawei je na domaće tržište izbacio novu Mate 40 seriju pametnih telefona, a u proteklih nekoliko dana imali smo priliku testirati ovaj uređaj te se uvjeriti u njegove karakteristike koje su, kako kažu, ispunjene na osnovu korisničkog iskustva s ranijim uređajima.

S vana skroman, a iznutra raskošan

Huawei Mate 40 Pro u zvaničnu prodaju je pušten početkom februara, a mi smo imali priliku testirati verziju s 256 GB memorije i 8 GB rama koju pokreće Kirin 9000 čip s 5G-om, a u nastavku ćemo vam pokušati približiti naše iskustvo. U poređenju s ranijom verzijom Mate 30 Pro uređaja, na prvi pogled, Huawei s Mate 40 Pro uređajem nije donio ništa novo. Tek nekoliko izmjena na prednjoj i zadnjoj strani i to je to. Međutim, kada govorimo o detaljima Mate 40 Pro uređaja, možemo svakako krenuti prvo od osvježenog OLED HDR10 displeja koji radi na 90Hz, veličini od 6,76 inča te sve to pokreće snažnim Kirin 9000 procesorom.

Radi se o brzom procesoru kojeg smo imali priliku testirati tokom multitask opcije s Huawei laptopom gdje smo uz obradu videa i obavljanje drugih zadataka imali brz odgovor na sve zadatke koje smo zadali. Naravno, kao što se i očekivalo, i ovaj uređaje dolazi bez Google servisa, ali nas to nije omelo u radu pa smo preko Huawei AppGallery trgovine imali sve što nam je potrebno. Facebook, Instagram, TikTok, pristup Youtube-u, mail servis, pa i mape.

Naš testni uređaj je bio sa staklenom pozadinom, a u malo skupljem izdanju dolazi s kožnom pozadinom, dok obje verzije imaju aluminijske okvir. S IP68 certifikatom otporni su na prašinu i vodu, ali vremenske prilike nam nisu dale mogućnosti da iskoristimo njegov maksimum u svim uvjetima.

Good job Leica

Kada govorimo o kamerama, u poređenju s P40 serijom, iako je teško porediti, nema prevelikog odstupanja, dok je veliki skok napravljen s Mate 30 Pro na Mate 40 Pro uređaju. Za razliku od prethodnika koji nije imao periskop kameru, Mate 40 Pro u svom Space Ringu kojeg potpisuje Leica, na zadnjem dijelu uređaja posjeduje 50 megapiksela široku kameru s otvorom blende od f1.9 za odlične fotografije u noćnim uvjetima, 12 megapiksela periskop kameru od 125mm i otvorom blende od 3.4 kao i optičkim zumom od 5x te 20 megapiksela ultraširoka kamera s otvorom blende od f1.8.

U poređenju s P40 serijom koja kao posljednja ima periskop kameru, u Mate 40 seriji poboljšan je rad kamere u noćnim uvjetima, posebno periskop kamere koja se "aktivira" i u noćnim uvjetima pa je veoma lako napraviti kvalitetne fotografije i u predvečerje.

Video je moguće snimati u 4K rezoluciji na 30 i 60 FPS, FULL HD rezoluciji od 30 do 480 FPS, HD rezoluciji sa slowmotion opcijom do 3840 FPS (slika u sekundi). Na prednjoj strani u već sada prepoznatljivoj "tabletici" smještene su selfie kamere, odnosno 13 megapikselna ultraširoka kamera s otvorom blende f2.8 te kamera za dubinu, dok posjeduje i opciju snimanja 4K rezolucije do 60 FPS i FULL HD do 240 FPS.

Sve kamere imaju odličnu stabilizaciju što je primjetno i u našem videu kojeg smo napravili prilikom testiranja uređaja, a nešto više "trzanja" zabilježili smo prilikom kretanja i snimanja periskop kamerom na 5.5x optičkom zumu.

Baterija s brzim punjenjem od 66W

U uređaju se nalazi i baterija od 4400mAh s brzim punjenjem od 66W, bežičnim punjenjem od 50W te opcijom punjenja drugih uređaja od 5W. Tokom cjelodnevnog korištenja bateriju je potrebno napuniti jednom u nešto više od 24 sata.

Iako nema Google Play servisa, pokreće ga Andorid 10 s EMUI 11 verzijom koja u kombinaciji s drugim Huawei uređajima olakšava svakodnevnicu poslovnih ljudi.

Multiscreen za biznis korisnike

Popularna opcija MultiScreen Collaboration predstavljena je početkom prošle godine, a riječ je o međusobnoj saradnji ekrana različitih Huawei uređaja, koja svakodnevni multitasking čini znatno jednostavnijim. Ova opcija omogućava vam da na ekranu Huawei laptop računara upravljate zapravo ekranom svog Huawei pametnog telefona. Pokreće je Huawei Share funkcija koja se nalazi na novijim Huawei pametnim telefonima i Huawei MateBook serijama laptop računara. Kada se Huawei telefon poveže s nekim od laptop računara, može se pokrenuti međusobna saradnja ekrana.

Na dosadašnjim modelima Huawei pametnih telefona koje pokreće EMUI 10.1 ili naprednije verzije, prilikom povezivanja s drugim Huawei uređajima i pokretanja MultiScreen Collaboration opcije, do sada je bilo moguće pokrenuti jednu aplikaciju i njome upravljati. Međutim, Huawei Mate 40 Pro i EMUI 11, prilikom korištenja MultiScreen Collaboration opcije omogućava pokretanje tri različite aplikacije ili programa.

U konačnici, Mate 40 serija najviše je namijenjena biznis korisnicima i sigurno će im olakšati posao lakšom obradom foto i video sadržaja na uređaju, kreiranju prezentacija i drugih dokumenata s obzirom na veliki displej i trajanje baterije, kao i opcije MultiScreen Collaboration. S druge strane, ako ste zaljubljenik i flagship uređaje i kvalitetne fotografije, s obzirom na to da je vidljiv pomak u pogledu saradnje s Leicom na ovom uređaju, sigurno je da nećete pogriješiti.