Košta 30.000 dolara
33

Teslin humanoidni robot Optimus dobio rivala iz Kine

D. B.
Sve je više kompanija koje se bave humanoidnim robotima vođene ciljem da "utjelove inteligenciju" i razviju univerzalno prilagodljive robotske sisteme, a među tim firmama je i kineski Kepler.

Kepler će na CES-u, koji počinje naredne sedmice u Las Vegasu, predstaviti svog humanoidnog robota pod nazivom Forerunner.

Iz Keplera kažu da njihova Forerunner serija opće namjene pokazuje napredne mogućnosti u pokretima tijela, preciznu kontrolu ruku i sofisticiranu vizuelnu percepciju. Ovo ga pozicionira kao "opasnog" konkurenta Teslinom Optimusu u domenu humanoidne robotike.

Kompanija tvrdi da njen humanoidni robot ima za cilj "poboljšati produktivnost najsavremenijom tehnologijom ubrzavajući dolazak trodnevne radne sedmice".

"Ova promjena će omogućiti ljudima da posvete više vremena značajnim poduhvatima poput istraživanja svemira", poručio je Debo Hu, suosnivač Keplera.

Robot je visok 178 cm i težak 85 kg, posjeduje "pametnu" i okretnu ruku sa 12 stepeni slobode pokreta. Međutim, zahvaljujući ukupno 40 posto slobode pokreta cijelog tijela, robot se ističe u kretanju izazovnim terenom, vješto izbjegava prepreke, agilno manipuliše rukama, podiže i nosi teške predmete, a odlikuju ga i precizna koordinacija oka i rule te inteligentna interaktivna komunikacija.

Forerunner sadrži impresivne sisteme visoke tehnologije, koji su ispirisani Teslinim Optimusom, a koji mu omogućavaju da izvodi složene pokrete tijela, preciznu kontrolu ruku i naprednu vizuelnu percepciju.

Robot se oslanja na set senzora postavljenih u njegovoj glavi, koji mu omogućavaju da "razumije" okolinu. Među tim senzorima su kamera širokog ugla, četiri mikrofona, akcelerometar i AHRS sistem. S ljudima komunicira zahvaljujući sintetičkom glasovnom modulu i stereofonskim zvučnicima.

Sve informacije koje prikupe senzori prolaze kroz poseban sistem pod nazivom Nebula AI. Ovaj sistem je dizajniran tako da pomogne robotu da se kreće po nezgodnim mjestima i izbjegava prepreke. Njegove ruke mogu "osjetiti" i nježno pokupiti/podignuti stvari. Zahvaljujući Nebula AI sistemu, robot je "dovoljno pametan" da se kreće u kompleksnim okruženjima te je stoga praktičan za obavljanje različitih zadataka.

Kepler je osigurao posebno radno mjesto za developere, koje nudi sve što im je potrebno. Na ovom mjestu različiti roboti mogu sarađivati, a omogućen je i online rad na projektima.

Plan kompanije Kepler je da započne prodaju robota Forerunner u trećem kvartalu ove godine po cijeni od oko 30.000 dolara. To znači da će biti značajno skuplji od Teslinog Optimusa, koji se može kupiti i za 20.000 dolara.