Vozila budućnosti
15

Tesla će s velikim kompanijama izgraditi stanice za punjenje Semi kamiona

Klix.ba
Kompanija Tesla udružila je snage s nekoliko kompanija koje su naručile veliki broj njenih Semi električnih kamiona kako bi izgradila stanice za punjenje ovih vozila prije nego se pojave na ulicama iduće godine.

Detalji partnerstva nisu u potpunosti poznati, osim da će svjetski poznate kompanije zajedno s kompanijom Elona Muska raditi na dizajniranju i izradi stanica za punjenje. Riječ je o kompanijama kao što su Pepsi, Anheuser-Busch, Loblaw Companies ili United Parcel Service od kojih je svaka dosad naručila veliki broj Semi kamiona.

Glasnogovornik Tesle potvrdio je kako kompanija radi s kupcima na izgradnji stanica, ali nije želio ništa više otkrivati.

Dosadašnje Tesline stanice za punjenje električnih vozila nisu dizajnirane za teretna vozila, ali kompanija je prošle godine izgradila jednu mega stanicu koju je otkrila prilikom predstavljanja Semi kamiona.

Ove stanice ili takozvani megapunjači će u roku od 30 minuta kamion osposobiti za prelazak dodatnih 640 kilometara.

Podsjećamo, verzija Semi kamiona s dometom od 483 kilometra bez potrebe dopunjavanja baterije košta 150.000 dolara, dok verzija s dometom od 805 kilometara košta 180.000 dolara. Također, postoji i "Founders Series" verzija čija cijena iznosi 200.000 dolara.