Stigla velika nadogradnja
2

Telegram svim korisnicima omogućio ograničenu transkripciju poruka

D. B.
Telegram je pripremio veliku nadogradnju za svoje aplikacije namijenjene uređajima s operativnim sistemima Android i iOS, k oja uključuje niz novi i poboljšanih funkcija.

Od prošle godine Telegram Premium korisnici imaju mogućnost transkripcije glasovnih i video poruka, a sada ju je platforma ponudila svima, no na više ograničenoj bazi.

Oni koji koriste Telegram besplatno mogu "konvertovati" dvije poruke sedmično u tekst, a za to je dovoljno dodirnuti ikonicu →A na govornoj poruci. Iz Telegrama navode da ovu funkciju uvode postepeno.

Društvena aplikacija radi i na poboljšanju otkrivanja kanala. Kad god se korisnik pridruži kanalu, vidjet će izbor sličnih javnih kanala. Telegram bazira ove preporuke na osnovu sličnosti u bazama pretplatnika. Preporuke će se moći vidjeti u bilo kojem trenutku odlaskom na profil kanala.

Također, sada se može uključiti video komentar ili reakcija uz story, a korisnici imaju mogućnost da promijene veličinu video poruke i da je pomjeraju po ekranu. Dodavanje video poruke se vrši držanjem ikonice kamere u story editoru kako bi se snimio selfie klip. Moguće je prilagoditi glasnoću držanjem prsta na video traci u donjem dijelu ekrana.

Reposting tuđih storyja je lagan zadatak, dovoljno je dodirnuti dugme "share" na storyju, a potom odabrati opciju repost. Samo storyji s podešenom vidljivošću na "public" imaju opciju "repost". Moguće je dodati video komentar na ponovo objavljene storyje.

Premium korisnici imaju mogućnost odabira unikatnih kombinacija boja za svoje profile, svi mogu postaviti prilagođene pozadine na svaki pojedinačni chat. Premium korisnici mogu postaviti istu pozadinu za oba učesnika, dok administratori kanala mogu prilagoditi emotikone koji se pojavljuju kao reakcije.