Tehnologija
5

Tastatura Deep Speech 2 prepoznaje govor, triput je brža od ljudi

Klix.ba
Ako ste umorni od tipkanja, postoji rješenje, a to je Android tastatura Deep Speech 2, dizajnirana tako da prepoznaje govor.

Aplikaciju je razvila kompanija Baidu koja se udružila s Univerzitetom Stanford te provela istraživanje koje je pokazalo da je tehnologija prepoznavanja glasa gotovo trostruko brža od tipkanja na engleskom jeziku, a stopa greške iznosi 20,3 posto.

Tastatura je testirana protiv 32 osobe dobi od 19 do 32 godine. Polovina su bili Kinezi, a istraživanje je pokazalo da je tastatura 2,8 puta brža od ljudi koji tipkaju na mandarinskom jeziku, a stopa greške je za 63,4 posto manja.

"Znali smo da je prepoznavanje govora odlična stvar, tako da smo očekivali da će tastatura biti brža od ljudi, ali smo se iznenadili kada smo uvidjeli da je gotovo trostruko brža", izjavila je koautorica istraživanja i studentica kompjuterskih nauka Sherry Ruan.

Tehnologija prepoznavanja glasa nije novost, jer Googleova tastatura istu opciju nudi godinama. Međutim, Baiduova tastatura obećava mnogo više.