Dobitak na dragocjenom vremenu
0

Tajvan: Postavljen podvodni sistem za upozorenje od potresa

FENA
Tajvan je saopćio u ponedjeljak da je pustio u pogon svoj prvi sistem za podvodno seizmičko posmatranje, što će ostrvu dati nekoliko spasonosnih sekundi ili čak i minuta u suočavanju s potresom i cunamijima.

Sistem vrijedan 14 miliona dolara koji je izradila japanska NEC korporacija, sastoji se od opreme seizmografskih senzora na dnu okeana, do instrumenata mjerača pritiska cunamija i podvodnih mikrofona.

"Sistem daje mnogo jasniju sliku šta se dešava. Možemo čak da čujemo i zvuk delfina koji plivaju u blizini", rekao je AFP-u direktor seizmičkog centra Kuo Kai-ven.

"Uz pomoć tog sistema bit ćemo u stanju da dobijemo 10 dodatnih sekundi za upozorenje ukoliko potres pogodi priobalni dio i čak dodatnih 10 minuta da izdamo upozorenje na cunami", rekao je on.

Tajvan redovno pogađaju potresi jer leži u području blizu dodira dvije tektonske ploče. U septembru 1999. godine ostrvo je pogodio potres magnitude od 7,6 stepeni koji je usmrtio 2.400 osoba. To je bio najteži potres koji je pogodio ostrvo u skorijoj historiji.

Novi sistem za uzbunu je postavljen oko podmorskog kabla koji počinje u mjestu Toučeng na sjeveroistoku Tajvana i proteže se u pravcu istoka 45 kilometara u okean.

Skoro 70 posto potresa koji pogađaju Tajvan dešavaju se u toj oblasti, navodi seizmološki centar.

Sistem je postavljen na dubini od oko 300 metara i šalje u stvarnom vremenu digitalne podatke na kopno putem optičkog kabla 24 sata dnevno, navodi u saopćenju NEC.

Tajvan je počeo da razmišlja o tom sistemu za uzbunu nakon što je cunami u Indijskom okeanu 2004. godine ubio skoro četvrt miliona ljudi.