Novo iz Lenova
68

Tablet veličine stola koji mogu koristiti četiri osobe istovremeno

Klix.ba
Kompanija Lenovo ima tablet veličine osam iPad-a i može odgovoriti dodirima deset prstiju odjednom.

Lenovo će kupcima ponuditi laptop koji će njihovu porodicu zadržati na okupu. Umjesto da svako koristi svoj tablet, Lenovo nudi jedan u veličini stola koji će moći koristiti četvero ljudi odjednom. Tablet je nazvan IdeaCentre Horizon Table PC i opisan je kao prvi "interpersonalni kompjuter".

Ima 27-inčni ekran i operativni sistem Windows 8. Namijenjen je da stoji na stolu, ali ga je moguće i podići. Njegov ekran može odgovoriti na dodire deset prstiju istovremeno, a veličina mu je jednaka veličini čak osam iPada zajedno. Njegova težina iznosi 6,8 kg. Tablet će imati i džojstike za igranje raznih igara.

Lenovo, kineska kompanija koja je preuzela IBM-ov posao s kompjuterima, prodaju Table PC-a započinje naljeto po cijeni od 1.307 eura.

Ideju za ovakav tablet je prvi dao Microsoft svojim ekranom osjetljivim na dodir veličine 30 inč još 2008. godine. Nazvan je Surface i bio je namijenjen za komercijalne aplikacije. Međutim, ime mu je promijenjeno u PixelSense, jer je kompanija ime Surface iskoristila za drugi tablet prošle godine.

Nedavno je kompanija Sony predstavila PC Tap 20 koji se također može položiti, ali je manji od modela kompanije Lenovo.