{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tablet kompjuteri će nadmašiti prodaju PC-a u 2013. godini

29.3.2013. u 10:00
4
8
Tablet kompjuteri će nadmašiti prodaju PC-a u 2013. godini
4
Tablet kompjuteri će nadmašiti prodaju PC-a u 2013. godini
Globalna prodaja tablet kompjutera je prvi put na putu da nadmaši prodaju desktop kompjutera, a to će se dogoditi u ovoj godini.
Brojke analitičke komapnije IDC pokazuju da će se prodaja tablet kompjutera povećati za gotovo 50 posto. To znači da će u 2013. godini biti prodato više od 190 miliona tablet kompjutera.

Prodaja desktop kompjutera je u padu širom svijeta, dok je tržište laptopa zasad stabilno. Rast je zabilježen na tržištima u razvoju, a manji pad je zabilježen u razvijenim zemljama.

Istraživanje kompanije IDC pokazuje da je prodaja svih uređaja koji se mogu povezati s internetom porasla za 29,1 posto u 2012. godini. Tom rastu su doprinijeli popularni uređaji poput Appleovog iPada i tablet kompjutera s operativnim sistemom Android.

Očekuje se da će tržište tablet kompjutera zabilježiti prodaju od 350 miliona uređaja širom svijeta do 2017. godine, čime je smanjena razlika u odnosu na tržište pametnih mobitela, za koje se smatra da ćebiti veće za 27 posto ove godine sa 900 miliona prodanih uređaja.

Kada je riječ o tablet kompjuterima, iPad pokriva 43,1 posto svjetskog tržišta, što je manje u odnosu na prošlu godinu kada je taj postotak iznosio 51,7.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: