Savremena dezinfekcija
87

Svjetlosne zrake robota ubijaju viruse u bolnicama

DP
Strojevi na točkovima obilaze bolničke sobe u bolnicama širom svijeta i ultraljubičastim zrakama uništavaju mikrobe. To je savremena dezinfekcija bolničkih soba.

"Molimo vas da napustite sobu, zatvorite vrata i započnete dezinfekciju", "progovara" robot koji služi za održavanje savršene higijene u bolnicama. Proteklih nekoliko dana potražnja za ovim proizvodom dostiže vrhunac, pa kompanija u danskom gradu Odenseu radi punom parom.

"Posao smo razvili prilično visokim tempom, a epidemija koronavirusa rapidno je povećala potražnju", objašnjava izvršni direktor kompanije Per Juul Nielsen.

Nielsen kaže da su kamioni prepuni robota isporučeni Kini, posebno u Wuhan. Prodaja u ostalim zemljama Azije i Evrope konstantno raste.

"Italija pokazuje veliko zanimanje, jer se zemlja nalazi u očajnoj situaciji zbog pandemije. Trudit ćemo se pomoći", navodi Nielsen.

Tim radnika kompanije može sklopiti jednog robota na dan. Zbog velike potražnje kompanija će morati povećati proizvodne kapacitete.

UV zrake ubijaju mikrobe

Mehanizam za ubijanje mikroba sastoji se od osam žarulja koje emitiraju koncentrirane UV-C ultraljubičaste zrake. Uništavaju bakterije i viruse tako što djeluju na njihov DNK i RNK i sprječavaju razmnožavanje.

Stroj je opasan po zdravlje čovjeka, pa bolesnici moraju pričekati da završi s radom ispred vrata. Posao je završen za 10 do 20 minuta. Poslije rada osjeća se miris spaljene kose.

"U zraku se nalazi mnogo mikroba koji izazivaju opasne infekcije. Ako se emituje određena doza UV zračenja, postoji prilična sigurnost da je ljudski organizam zaštićen od opasnosti. Ovaj tip dezinfekcije se može primijeniti i tokom epidemija, poput aktualne COVID-19", objašnjava danski profesor mikrobiologije Hans Jørn Kolmos.

Robot je prvi put predstavljen prošle godine poslije šestomjesečne saradnje kompanije Blue Ocean Robotics i Univeerzitetske bolnice u Odenseu. Za njegovu izradu potrošeno je 67.000 dolara, a napravljen je da spriječi smrtonosne zaraze.

Iako nisu obavljena posebna ispitivanja koja bi pomogla u borbi protiv koronavirusa, Nielsen je uvjeren da bi robot pomogao.

"Koronavirus je sličan virusima poput MERS-a i SARS-a. UV-C svjetlost ih ubija", navodi Nielsen.

Roboti za dezinfekciju nisu svemoćni, ali mogu biti od velike pomoći u borbi protiv virusa.

"Imamo mnogo pacijenata u raznim bolnicama zaraženih koronavirusom. Trebalo bi primijeniti najstrože standarde kada je riječ o higijeni, kako bi se kontrolisala infekcija", objašnjava profesorica molekularne biologije Sveučilišta u Londonu Lena Ciric.

Da bi robot bio potpuno efikasan u borbi protiv virusa, njegove zrake moraju direktno padati na kontaminiranu površinu. Čestice prašine ih mogu blokirati, pa je djelovanje smanjeno. Zato je prije svega nužno ručno čišćenje.

SAD ima svog aduta

Američka kompanija Xenex izrađuje stroj koji se zove LightStrike. Upotreba podrazumijeva ručno usmjeravanje svjetlosnog snopa koji se emitira u obliku slova "U".

I ova kompanija je tokom proteklih mjeseci zabilježila porast narudžbi iz Italije, Japana, Južne Koreje i Tajlanda. Tokom 2014. godine jedna bolnica u Teksasu koristila je stroj za dezinfekciju zbog slučaja ebole. Više od 500 zdravstvenih ustanova u SAD-u ima ovaj aparat i on se koristi u prostorijama gdje se liječe zaraženi koronavirusom, piše BBC.

Kinezi prilagođavaju uređaje

Kina koristi robote u bolnicama za obavljanje nekoliko zadataka - dezinfekciju, isporuku lijekova, uklanjanje otpada i provjeru temperature.

"Mislim da je ovo početak veće upotrebe robotike u bolnicama i drugim javnim mjestima", kaže istraživački direktor IDC Kina Leon Xiao.

Epidemija COVID-19 je potaknula kineske kompanije robotike na inovacije. Kompanija YouiBot iz Shenzhena izrađuje autonomne robote. Brzo su prilagodili postojeću tehnologiju kako bi stvorili uređaj za dezinfekciju.

"Pokušavamo dati doprinos u borbi protiv koronavirusa kao i mnogi ljudi širom Kine. Tehničkih problema nemamo, zapravo je lako poput sklapanja Lego kockica", objašnjava Keyman Guan iz kompanije YouiBot.

Robot je primjenu našao u tvornicama, tvrtkama i bolnicama u Wuhanu.

"Tokom dana provjerava temperaturu bolesnika, a noću ubija viruse", objašnjava Guan.

Zabrane koje su uslijedile zbog izbijanja epidemije COVID-19 obustavile su proizvodnju pojedinih komponenti bez kojih se robot ne može napraviti.

"Nedostatak jedne komponente znači da ne možemo učiniti ništa", navodi Guan i primjećuje da se situacija u Kini polako poboljšava tokom posljednjih nekoliko dana.