Odgovor na sankcije
25

Svemirska neprijateljstva: Rusi od aprila neće prebacivati Amerikance na ISS

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija će obustaviti prebacivanje američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) od aprila 2019. godine, rekao je zamjenik ruskog premijera Juri Borisov.

Prema postojećem ruskom ugovoru sa NASA-om, američki astrounati koriste mjesta u ruskom Soyuzu kako bi došli do Međunarodne svemirske stanice i vratili se.

SAD su izgubile kapacitet za svemirske misije sa ljudskom posadom nakon povlačenja programa Space Shuttlea, a u toku je finalizacija novog programa u formi kapsule SpaxeX Dragon sa ljudskom posadom.

Cijena prebacivanja na Međunarodnu svemirsku stanicu varirala je tokom godina. NASA je ove godine plaćala 81 milion dolara za sjedište, što je povećanje u odnosu na najjeftinije mjesto od 21,8 miliona dolara 2007. godine i 2008. godine.

Govoreći o stanju u ruskoj kosmičkoj industriji, Borisov je danas rekao da će pristajanje svemirskog broda Soyuz-MZ u aprilu naredne godine "finalizirati ispunjenje obaveza prema ugovoru sa NASA-om", navodi RT.

Prekid programa Space Shuttlea smatran je 2011. godine manjom nezgodom jer su SAD i Rusija bile u relativno dobrim odnosima.

Danas, u vrijeme političkih sukoba dvije države činjenica, da SAD moraju da se oslanjaju na Rusiju u nekim aspektima svemirskog istraživanja smatra se u nekim američkim krugovima ponižavajućim za Ameriku.