{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svemirska letjelica Endeavour lansirana u svemir

S
11.3.2008. u 09:57
0
0
Svemirska letjelica Endeavour lansirana u svemir
0
Svemirska letjelica Endeavour lansirana u svemir
Američka svemirska letjelica Endeavour lansirala se iz Kennedy Space Centera, Florida, sa astronautima i opremom International Space Stationa (ISS), objavljuje BBC.
Šesnaestodnevni let je najduža misija svemirske letjelice ISS-a. Sedmočlana posada letjelice instalirat će robot s dvije ruke, konstruisan u Kanadi.

Tokom dvanaestodnevnog boravka na ISS-u, posada će istovariti teret i opremu za japanski laboratorij, Kibo, uz pomoć tri osobe koje već neko vrijeme borave u svemirskoj stanici.

Članovi posade će postaviti ruke robota, dužine 3,35 metara, na kran stanice.
Pomjerajući se mehanički u prostoru, robot, zvani Dextre, u mogućnosti je okretati seoko sebe. Ramena su mu pričvršćena za dvije identične ruke sa kompleksnim “zglobovima” koji omogućuju slobodu kretanja.

Astronauti planiraju testirati i novu tehniku za popravak oštećenja na štitu, nastalog 2003. godine, za vrijeme jednog od pet planiranih svemirskih letova.

Japanski laboratorijskih kompleks je posljednje istraživanje u sklopu ISS-ovog projekta, vrijednog oko 100 milijardi američkih dolara. Evropska svemirska laboratorija Columbus stigla je prošlog mjesec i povezala se sa NASA-inom istraživačkom bazom, modulom zvanim Destiny, na svemirskoj stanici.

Nakon što letjelica Endeavour napusti ISS, prvi evropski teretni svemirski brod, letjelica pod nazivom Jules Verne će se ukrcati na ISS

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: