Ugrožena privatnost
52

Sve više mladih u SAD-u briše aplikaciju Facebooka sa svojih mobitela

Klix.ba
Mnogi Amerikanci su na svoj način odgovorili na kontroverzu o privatnosti i dezinformacije Facebooka tako što su na svojim uređajima izbrisali aplikaciju Facebooka, pokazala je nova studija.

Prema novoj studiji Pew Research Centra, 54 posto korisnika Facebooka u dobi iznad 18 godina više puta je podešavalo postavke privatnosti nakon što je otkriveno kako je Facebook propustio da zaštiti podatke korisnika, što su zloupotrijebili partneri ove kompanije, uključujuči i političke analize kompanije Cambridge Analytica.

Studija je također pokazala da je oko 42 posto korisnika Facebooka odabralo da napravi svojevrsnu pauzu od ove društvene mreže od nekoliko sedmica ili više, dok je četvrtina njih Facebook aplikaciju sa svojih mobitela u posljednjoj godini obrisala, prenosi portal motherboard.vice.com.

Analiza je otkrila i da je 44 posto mlađih korisnika u dobi od 18 od 27 godina aplikaciju izbrisalo u posljednjih nekoliko mejseci, dok je 12 posto korisnika starijih od 65 godina to također uradilo.

Istraživači navode da su anketirani korisnici veoma svjesni svojih prava na privatnost. Iz Facebooka im nisu odgovarali na upite.