Po knjizi
8

Sve što trebate znati o The Witcheru ako želite igrati ovu igricu

G. S.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Zahvaljujući TV seriji, The Witcher je zainteresirao i ljude koji do sada nisu igrali ovu videoigricu.

Poslije osam knjiga koje je napisao Andrzej Sapkowski i tri videoigrice, nastavljanje avanture junaka Geralta nije toliko komplicirano koliko se može činiti, piše PCgamer.

Da je došlo Witcherovo vrijeme postalo je jasno onog trenutka kada su se na društvenim mrežama i grupama na mobitelima počeli pojavljivati Geraltovi memeovi. Naravno, za to je zaslužna Netflixova serija koja je naišla na veliku popularnost i, iako većina neće pohrliti prema kompjuteru kako bi se okušala u PC igrici, postoje ljudi koji žele baš to učiniti.

Od koje The Witcher igre početi?

Za one koji su protagonista Geralta upoznali tek u TV seriji, ulazak u igru može biti zastrašujuć. Ako želite biti dodatno uključeni u Geraltov svijet, a nemate vremena ni želje čitati osam knjiga, evo kako najbolje ući u igru i kakav kompjuter vam je potreban kako biste igru pokrenuli i prilagodili je vašem stilu igranja.

Možete preskočiti i The Witcher 1 i The Witcher 2

Prva dva dijela igre uopće nisu potrebna. Ovo ne znači da se radi o lošim igrama, ali u želji da započne novi vlastiti kanon koji se razlikuje od onog u knjigama, tvorci igre (CD Projekt Red) su Geraltu "podarili" amneziju na samom početku prvog dijela. Ovo je učinjeno upravo zbog igrača koji nisu upoznati s ovim univerzumom, a Geralt vremenom, kako uspješno prolazi avanture, sastavlja djeliće izgubljenog sjećanja i tako uvodi igrače u svoj svijet.

Drugom dijelu The Witchera definitivno vrijedi posvetiti pažnju ako poslije čitanja knjiga, gledanja serije i prelaska The Witchera 3 i dalje osjećate želju saznati još. The Witchera 1 je pregazilo vrijeme, pa ga možete bez grižnje savjesti preskočiti, a ako baš želite saznati što se događa u prva dva dijela, možete pogledati IGN-ovu petominutnu videosnimku u kojoj je sve objašnjeno, a koja bi vam mogla uštedjeti više desetina sati igranja.

[YOUTUBE]AXfW2LWK3m4[/YOUTUBE]

The Witcher 3 morate odigrati

Prva sezona serije odličan je početak za ulazak u The Witcher univerzum. Kada je pogledate, bit ćete upoznati s većinom glavnih likova koji se pojavljuju u The Witcher 3. Na kraju posljednje epizode, znamo da je Ciri dijete koje u sebi nosi "drevnu krv" i da ima posebne moći iz neobjašnjivih razloga. Znamo da su se ona i Geralt pronašli, znamo kako su se Yennefer i Geralt sreli, upoznajemo se s Triss i Jaskierom (u igri se zove Dandelion - na poljskom: maslačak, prim. prev.) i Geraltovim nagonom da lovi čudovišta. Znamo da Niilfgaard želi uspostaviti globalnu dominaciju po svaku cijenu, znamo da je krug čarobnjaka zatrovan egom i anarhijom. Dakle, znamo sve što je nužno znati.

The Witcher 3 uglavnom ignorira događaje iz prve dvije igrice. Na početku, Geralt je u potpunosti vratio svoje sjećanje i Ciri, koja se ne pojavljuje u prve dvije igrice, ponovo ulazi u priču. Treći dio The Witchera odlično popunjava sve praznine i pruža objašnjenja predstavljajući nove likove i sažimajući ključne događaje koji su se dogodili između početka igrice i prve epizode serije, nijednog trenutka ne pretjerujući s objašnjenjima.

Gdje kupiti treći dio The Witchera?

The Witcher 3: Wild Hunt je osnovna verzija igrice i u osnovi sve što vam je potrebno za početi. To je avantura koja će vam oduzeti najvjerojatnije oko 100 sati. Druga mogućnost je kupovina The Witcher 3: Game of the Year izdanja. Ono uključuje i dvije ekspanzije - Hearts of Stone i Blood and Wine, koje nadograđuju Wild Hunt i donose dodatnih 50 sati igranja, nove likove, lokacije i zadatke.

GOG: Možete kupiti treći dio The Witchera u digitalnoj trgovini kompanije koja je napravila i igricu, bez DRM-a. To znači da nema potrebe za instaliranjem posebnog softvera za igricu. Samo je preuzmite, instalirajte i igrajte – iako je GOG Galaxy 2.0 odličan klijent za upravljanje vašom digitalnom knjižnicom.

Steam: Ako želite i sve šminkerske opcije i lako upravljanje knjižnicom, Steam je najbolja opcija za vas.

Humble na akciji povremeno prodaje The Witcher 3: Game of the Year izdanje za 15 dolara, a redovna cijena je 50 dolara. Uključuje i GOG ključ kojim dobivate pristup kompletnoj verziji ove, mnogima najbolje igre svih vremena.

Hardverska zahtjevnost

Sasvim je u redu igrati The Witchera i na konzoli, ali topla preporuka je igrati na PC-ju, ako je moguće. To je jedna od najljepših igrica ikada napravljenih, i treba je vidjeti u najboljem svjetlu - pri maksimalnim detaljima i grafičkim postavkama. Ali, ako ste novi u svijetu igrica, saznanje kakav će vam kompjuter biti potreban da biste iz igre izvukli maksimum, pomalo će vas uplašiti.

The Witcher 3 je igrica koja je stara pet godina, što je dobra vijest kada je u pitanju hardverska zahtjevnost. Ako imate kompjuter star manje od pet godina koji ima i grafičku karticu, trebali biste moći igrati The Witchera na kompjuteru. Procesor je manje važan od grafičke kartice.

Što se trenutnog hardvera tiče, GeFroce GTX 1050 ili Radeon RX 560 mogu iznijeti igru u 1080p rezoluciji i medium postavkama, održavajući stabilnih 30 fps (frameova po sekundi). Ovo je minimum da bi se uživalo u prelijepom svijetu The Witchera.

Za bolju grafiku i performanse, trebat će vam brža grafička kartica. Nvidia GeFroce GTX 1070 ili GTX 1660 Super - mogu osigurati 60 frameova po sekundi, kao i AMD RX Vega 56 ili RX 5700.

Kako dodatno poboljšati igru na kompjuteru?

Ako ste novi u svijetu igrica, prije svega - dobro došli. Kao drugo, imamo jednu riječ za vas - modovi (skraćeno od modifikacije) su dodaci koji igračima omogućavaju promijeniti način igranja igrice ili izgled, od sitnih postavki do velikih izmjena.

Kako biste saznali gdje možete preuzeti modove i kako ih instalirati, pogledajte listu najboljih modova za The Witcher 3.