Iako ih ima preko 14 milijardi
5

Sve internet stranice su povezane s najviše 19 klikova mišem

Klix.ba
Niko ne zna tačno koliko individualnih internet stranica trenutno postoji na svijetu. Međutim, procjenjuje se da ih ima preko 14 milijardi.

Nedavno je jedan mađarski fizičar otkrio da se sa bilo koje stranice na internetu može stići na bilo koju drugu sa samo 19 ili manje klikova mišem.

Albert-Laszlo Barabasi je kreirao simulaciju modela interneta kako bi bolje shvatio njegovu strukturu. Ono što je Barabasi otkrio je da je većina stranica jako loše povezana sa ostalima te da sa njih linkovi vode na samo dvije ili tri druge stranice.

Međutim, postoje i druge stranice koje imaju jako veliku povezanost i uz pomoć kojih se može prebacivati sa jednog područja interneta na drugo. Upravo te stranice su ključne za prelazak sa jedne internet stranice na bilo koju drugu u samo 19 ili manje klikova mišem.

"Stranice nisu povezane nasumično. Organizovane su u povezanu hijerarhiju u zavisnosti od tema, regija i zemalja", rekao je Barabasi.

Barabasi je radio testove na malim lokalnim mrežama i na ogromnim uzorcima koji su sadržavali bilione dokumenata, ali je pravilo od najviše 19 klikova mišem uvijek važilo, prenosi Smithsonian.