Luksuzna i napredna
0

Superjahti sa "solarnim jedrima" vjetar nije potreban

D. B.
Norveški dizajner Kurt Strand, koji živi na Floridi, predstavio je koncept superjahte koji je zaista impresivan.

Superjahta nazvana Florida je izuzetno lijepa, a čini je futuristička tehnologija plovidbe.

"Kada govorimo o jedrima, većina ljudi vjerovatno pomisli o bijelim jedrima napravljenim od tkanine, no ova jahta je drugačija. Ona sadrži tehnologiju iz 'svemirskog doba', ima jarbole napravljene od karbonskih vlakana te visoka elektro-hidraulična teleskopska jedra prekrivena najnaprednijim solarnim panelima. U slučaju da nema vjetra, superjahta može koristiti mod solarne plovidbe", navodi se u saopćenju.

Međutim, kada ima vjetra i jahta može samostalno ploviti, tada paneli stvaraju električnu energiju, a jahta posjeduje i sistem koji pere i polira krila svaki put kada se uvuče kako bi se osigurala maksimalna solarna energija.

Prikupljena energija završava u baterijama te se može koristiti za proizvodnju vodika. Jahta je opremljena i hidro generatorima koji također proizvode električnu energiju.

"U poređenju sa standardnom jahtom iste veličine, ušteda energije iznosi do 90 posto. Ako je riječ o idealnim vremenskim uvjetima, jahta će proizvoditi više energije nego što joj je zapravo potrebno", saopćeno je.

Također, jahta je sinonim za luksuz, posjeduje heliodrom i lift do hangara ispod palube. Dio nje je i bazen, klub, različita plovila i off-road vozila, vodeni skuteri i slično.

U centralnom dijelu jahte je dvospratni lobi s barom s pogledom.

Možda je naimpresivnija "podvodna limuzina", amfibijsno vozilo koje može prevoziti putnike na plažu.

Na jahti je zamišljen i fitness centar, garaža, kino i drugo.