Putem ručno izrađenog radija
0

Studenti uspostavili vezu s Međunarodnom svemirskom stanicom

Sarajevo-x.com
Četiri studenta iz Toronta uspjela su uspostaviti kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom putem običnog radijskog sistema, prenosi The Canadian Press.

Studenti s kanadskog koledža Humber su putem radijskog sistema kojeg su sami napravili stupili u kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom i tako prvi put u historiji nekog koledža postigli takve rezultate.

Ovaj projekat je pokrenut prošle godine kad je grupa studenata za svoj diplomski rad odlučila iskoristiti znanje koje su stekli na dugogodišnjim predavanjima i vježbama iz radio komunikacija.

Nakon što su par sati, zbog tehničkih poteškoća, studenti čekali na svoj 'veliki momenat' da pošalju signal u svemir, radio uređaj bio je konačno spreman.

Studenti nisu dobili odgovor na prvi signal, no nakon što su odaslali drugi signal, začuo se glas astronautice Sandre Magnus, a prostoriju je ispunilo opšte uzbuđenje i radost, piše The Canadian Press.

Razgovor sa Sandrom trajao je oko 10 minuta, a studenti je najviše interesirala sigurnost stanice te pogled na Zemlju iz svemira.

Četiri studenta, 34-godišnjaci, Gino Cunti i Paul Je, Patrick Neelin (25), i Kevin Luong, (21) su za svoj diplomski rad dobili ogromne pohvale profesora i kolega.

'Jedva da sam mogao odspavati sat vremena od sdilnog uzbuđenja pred današnji dan. No, jedino što mi sad prolazi kroz glavu jeste velika sreća, oposebno zato jer su ljudi govorili da smo ludi i da naš projekat nikad neće uspjeti', rekao je Patrick Neelin, jedan od studenata.

Vezani članci