{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studenti iz Sarajeva i CGPdesign osvojili prvo mjesto na svjetskom takmičenju za projekat godine

7.8.2018. u 09:48
242
32
Studenti iz Sarajeva i CGPdesign osvojili prvo mjesto na svjetskom takmičenju za projekat godine
242
Projekat studenata Mašinskog fakulteta iz Sarajeva, "Unreal Sportbike", zajedno sa njihovim mentorima iz CGPdesign team (Facebook, WEB) Adi Pandžićem, Vahidom Avdićem i Adisom Muminovićem, osvojio je prvo mjesto na takmičenju za projekat godine 2018 - "Project of the year 2018" koje je organizovala kompanija Dassault Systemes, trenutno jedna od vodećih kompanija na svijetu za inžinjerske i dizajnerske programe (Solidworks, Catia, Simulia).
Od ukupno preko 180 projekata iz čitavog svijeta, CGPdesign team sa svojim studentima osvojili su prvo mjesto.

Projekat "Unreal Sportbike" predstavlja 3D model sportskog motocikla, dizajniranog u programu Solidworks koji se sastoji od cca. 2500 pojedinačnih dijelova. Učesnici ističu da ko se bavi ovim poslom 3D dizajniranjem dobro zna šta znači uraditi projekat sa ovim brojem dijelova.

Unreal Sportbike je redizajnirana verzija prvobitno urađenog "PINKI Sportbike-a" koji je sa studentima rađen više od godinu dana, a za cilj je imao da se kroz ovaj projekat obuči 6 studenata Mašinskog fakulteta kako da koriste jedan od najtraženijih programa za 3D modeliranje u svijetu inžinjera i dizajnera, Solidworks.

"Sa ovim projektom smo do sada napravili veliki uspjeh, tako da smo 2015 godine osvojili nagradu "Gabcad Golden Gear 2015" za najbolji timski projekat (Top Collaborative Model) i tu smo od preko 4 miliona korisnika uspjeli da osvojimo nagradu. Nedugo nakon ovoga kompanije kao što su nVIDIA, AMD, HP, Intel, Epic Games, UnrealEngine i druge su tražile da koriste 3D model ovog motocikla kako bi testirali svoje nove tehnologije i u marketinške svrhe. Tako da smo početkom ove godine redizajnirali PINKI motocikl u Unreal Sportbike za kompaniju Epic Games, HP i Intel, gdje su koristili naš 3D model za testiranje njihove nove VR tehnologije i HP-ovog novog HP Z VR Backpack PC-a", kazali su iz CGPdesign teama.

Ističu da su u februaru ove godine pozvani od strane kompanije AMD da s njima prisustvuju najvećoj Solidworks konferenciji na svijetu (Solidworks World 2018) i predstave njihov novi program za rendering "ProRender".

"I pored svih ovih dosadašnjih uspjeha, naš najveći uspjeh ovog projekta jeste što smo uspjeli da steknemo nove prijatelje i podijelimo znanje novim generacijama ljudi koji žele da nauče nešto novo. Tako da su po završetku ovog projekta svi studenti završili Mašinski fakultet u Sarajevu i zaposlili se, a takodjer jedan od njih je otvorio kompaniju baš iz ove oblasti 3D dizajniranja i danas jako dobro posluju. I ovo je dokaz da nije jedino rješenje otići iz naše zemlje i tamo raditi za nekoga, već treba dati sve od sebe i pokušati iskoristiti znanje koji stičemo tokom školovanja na najbolji način."

"Mi kao CGPdesign team stvarno se trudimo maksimalno da pomažemo naše studente i sve one koji žele da nauče ovo čime se mi bavimo. Konstantno radimo sa mladima, i ono za što se najviše borimo jeste da obezbjedimo i organizjemo potpuno besplatne edukacije. Tako da smo takodjer ove godine sa našim partnerima kompanijom Networks završili edukaciju "Solidworks + IoT + 3D Print" gdje smo sa 12 studenata Mašinskog fakulteta i Elektrotehničko fakulteta uspjeli da kroz edukaciju u trajanju od 2 mjeseca napravimo dvije potpuno funkcionalne robotske ruke, gdje je potpuno dizajn i rješenje bilo od strane studenata", saopćeno je iz CGPdesign teama.

Kazali su da trenutno rade na novom projektu sa srednjoškolcima iz Tuzle, ekipom TraceBrace, na razvijanju "pametnih narukvica" u svrhu sprečavanja nasilja nad ženama i djecom.

"Ovim putem pozivamo sve mlade koji imaju ideje ili nisu u stanju da realizuju svoje projekte, treba im pomoć i sl. da nam se jave i mi ćemo im pomoći koliko smo u mogučnosti ili bar ćemo im dati neki kontakt ako mi sami nismo u stanju da im nađemo rješenje. Ono čime im možemo pomoći i čime se mi bavimo su mašinski inžinjering, produkt dizajn, 3D print, Internet of Things i software development. Također konstantno radimo na promociji naših studenata i ovim putem ih pozivamo ako imaju svoje projekte mi možemo da ih reklamiramo putem naše Facebook stranice."

Iz CGP design teama najavljuju novi projekat gdje će početi s pravljenjem besplatnih tutorijala za 3D modeliranje u SOlidworks-u i 3D Printanje na našem jeziku, i sve će biti na CGPdesign kanalu na Youtubeu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: