Tehnologija
0

Stručnjaci upozoravaju na novi Windows virus

Sarajevo-x.com
Stručnjaci za komjutersku sigurnost u petak su objavili upozorenje o nečujnom virusu koji napada Windows operativne sisteme i krade korisničke podatke za online bankovne račune.

U posljednjih mjesec dana, maliciozni program koji napada isključivo Windows operativne sisteme i krade korisničke podatke za online bankovne račune, prikupio je oko 5.000 žrtava, i to većinom iz Evrope.

Mnogi postaju žrtve novog virusa putem web sajtova koji zapravo igraju ulogu mamaca i iskorištavaju nedostatke Microftovog browsera za instaliranje koda za napad.

Stručnjaci smatraju da je novi virus izuzetno opasan, jer se skriva duboko unutar Windowsa kako bi ostao neprimijećen.

Maliciozni program je zapravo vrsta virusa poznata kao rootkit koji pokušava memorirati preko postojećih podataka na dijelu kompjuterskog hard drajva poznatog kao Master Boot Record (MBR). To je mjesto gdje kompjuter, kada je upaljen, traži informaciju o operativnom sistemu koji će se na njemu aktivirati.

Kompjuteri sa operativnim sistemima Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 i Windows 2000 koji nisu u potpunosti zaštićeni, svakako su najranjiviji na napade novog virusa.