Problem riješen
4

Stigla je Googleova aplikacija Maps za iPhone

Klix.ba
Kompanija Google je lansirala posebnu verziju svoje aplikacije Maps za iPhone. Ovaj potez je uslijedio nakon što je Apple odlučio razviti vlastiti softver za mape, koji je došao na veliki udar kritika zbog ogromnog broja grešaka.

Googleova nova iPhone aplikacija je predstavila neke karakteristike koje su ranije bile rezervisane samo za uređaje sa Androidom. Mnogi analitičari tvrde da će aplikacija postati veoma popularna među korisnicima pametnih telefona iPhone. Međutim, oni dodaju i da će Nokia, koja je nedavno također lansirala besplatnu aplikaciju za mape za iPhone, predstavljati izazov.

Obje kompanije su dijelom motivisane željom da automatski sakupljaju podatke sa uređaja kada se koristi određeni softver kako bi usavršile svoj servis i poboljšale preciznost karakteristika softvera kao što su izvještaji o saobraćaju.

Neke od karakteristika koje se nalaze na novoj aplikaciji, a koje ranije nisu bile dostupne na iPhone uređajima, su glasovne instrukcije o skretanjima uz procjenu vremena putovanja, panoramske fotografije unutrašnjosti građevina koje su potpisale ugovor za servis Street View Business Photos i 3D prikaz kontura građevina koje se mogu posmatrati sa različitih strana.

Neke od karakteristika koje se mogu naći na uređajima sa Androidom, a kojih neće biti na aplikaciji Maps za iPhone, su mogućnost skidanja mapa za offline korištenje i glasovne pretrage. Međutim, kako kaže Kai Hansen, menadžer projekta, vremenom će sve ono što se nalazi na jednoj platformi, biti dostupno i na drugoj.

"Cilj nam je stvoriti što je moguće jedinstvenije i konzistentnije iskustvo", rekao je Hansen za BBC.