Novost na tržištu
0

VIDEO / Stigao je softver Honeycomb za tablet kompjutere

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija "Google" je napokon predstavila dugoočekivanu verziju Androida, operativni sistem Honeycomb, koji bi se prema njihovim očekivanjima trebao probiti na tržištu softvera specijalno dizajniranih za tablet računare i tako prekinuti dominaciju kompanije Apple.

Operativni sistem Honeycomb je mnogo bolji do svojih prethodnika, posjeduje brži interfejs koji omogućava videorazgovore.

Tokom dugoočekivane konferencije za štampu, koja je održana u prostorijama kompanije Google u Mountain Viewu u Kaliforniji, zvaničnici Googlea su također uveli novi način za programere da zarađuju novac praveći aplikacije koje su kompatibilne sa operativnim sistemom Android. Tržište tablet kompjutera je u porastu, a kompanije Microsoft i Hewlett-Packard pripremaju svoje softvere.

Analitičari su rekli da će Honeycomb donijeti poboljšanja i ispraviti neke nedostatke, ali to još uvijek neće biti dovoljno da Google "stigne" Apple.

Zvaničnici Googlea su rekli da će programeri Androida moći vršiti prodaju direktno putem aplikacija, što je Apple uveo još prije godinu dana. Započeta je i web verzija prodavnice aplikacija za uređaje sa operativnim sistemom Android, koja će pomoći programerima da prodaju svoje aplikacije većem broju kupaca. Prethodno je aplikacije za Android bilo moguće kupiti samo putem klijentskog softvera na uređajima.

Analitičari kažu da će Apple svoju novu verziju iPada predstaviti ove godine. Aktuelni iPad je prodan u 14,8 miliona primjeraka od aprila 2010. godine.

Apple je vodstvo na tržištu pametnih telefona izgubio od Googlea koji svoj OS Android nudi potpuno besplatno proizvođačima mobitela.

Da li će Google ponoviti isto kada se govori o tržištu tablet kompjutera zavisi od podrške koju Honeycomb bude dobio od wireless provajdera i drugih proizvođača koji prave aplikacije poput igara i raznih alata.

Google sada nudi oko 100.000 aplikacija za Android, dok Apple ima više od 300.000.