Jeftini mikrokompjuter
17

Stigao je Raspberry Pi 5 s nizom poboljšanja, košta 60 i 80 dolara

D. B.
Uprkos sumnjama da će se to dogoditi ove godine, Raspberry Pi 5 ue ipak predstavljen.

Riječ je o najnovijoj verziji mikrokompjutera koja dolazi s nekoliko značajnih poboljšanja po početnoj cijeni od 60 dolara. Ne samo da ima bolje performanse od prethodnika, nego je ovo prvi Raspberry Pi za koji kompanija koristi vlastite poluprovodnike.

"Mozak" mikrokompjutera Raspberry Pi 5 je 64-bitni četverojezgreni ARM Cortex-A76 procesor koji radi na 2.4 GHz te omogućava da do tri puba bolje performanse u odnosu na Raspberry Pi 4 koji se pojavio prije četiri godine. Uređaj dolazi i sa 800 MHz VideoCore VII grafičkim čipom za koji Raspberry Pi Foundation kaže da nudi "značajno poboljšanje grafičkih performansi".

Novi kompjuter je veoma brz, a The Verge piše da se prilično ugrijao tokom korištenja, no uz njega je stigla i aktivna komponenta za hlađenje koja se postavlja direktno na ploču.

Raspberry Pi 5 ima sad komponentu koju je razvio Raspberry Pi Foundation, takozvani southbridge, dio matične ploče koji joj pomaže u "komunikaciji" s perifernim uređajima. Zahvaljujući ovoj komponenti mikrokompjuter je napravio značajan korak naprijed u performansama i funkcionalnosti periferije omogućivši veće brzine prijenosa na vanjski UAS drive i drugu periferiju.

Također, dolazi s dva four-lane 1.5 Gbps MIPI primopredajnika koji omogućavaju spajanje do dvije kamere ili dva ekrana. Tu je i novi PCI Express 2.0 interfejs koji nudi podršku za "periferne uređaje velike propusnosti", no i dalje je potreban zasebni adapter kao što je M.2 HAT da bi se mogao iskoristiti.

Što se tiče portova, moguće je spojiti dva 4Kp60 HDMI display izlaza s HDR podrškom, microSD slot, dva USB 3.0 porta, dva USB 2-0 porta, Gigabit Ethernet i 5V DC napajanje putem USB-C. Mikrokompjuter podržava Bluetooth 5.0 i Bluetooth Low Energy (LE), a kao i vrhunske performanse SD kartice koje su "udvostručene" SDR104 modom.

Sve ovo čini Raspberry Pi 5 svestranijim bez obzira da li se koristi kao ultra pristupačni desktop PC, medijski server ili sigurnosni sistem.

Nudit će se s 4 i 8 GB RAM-a po cijeni od 60 i 80 dolara. To je nešto više u odnosu na Pi 4, koji se prodavao po cijeni od 55 i 75 dolara.

Prodaja mikrokompjutera Raspberry Pi 5 počinje prije kraja oktobra.