San Francisco
0

Steve Jobs prvi put u javnosti nakon operacije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Steve Jobs, glavni direktor informatičkog diva Apple, u srijedu se prvi put pojavio u javnosti od transplantaciju jetre, predstavljajući nove proizvode svoje tvrtke na prezentaciji u San Franciscu.

Jobs (54), prvi je puta govorio o svojoj operaciji u Memphisu, Tennessee, rekavši da je donator jetre bila osoba u 20-im godinama, umrla u prometnoj nesreći.

Jobs, koji je preživio rak gušterače a od januara je bio šest mjeseci na bolovanju, pojavio se u uobičajenom izdanju, trapericama i crnoj dolčeviti, te izrazito mršav.

Posljednji događaj Applea, na kojem se pojavio bilo je predstavljanje nove generacije Macintosh notebooka u oktobru 2008.

"Jako sam sretan što sam ovdje s svima vama. Ponovno sam u Appleu i volim svaku minutu toga", rekao je Jobs u srijedu, pozdravljen ovacijama publike.

Prodaja Appleova iPhone povećala se na 30 miliona dolara, rekao je Jobs. Sada ima više od 75.000 aplikacija dostupnih na App Storeu, a korisnici su "downloadovali" više od 1,8 milijardi programa, dodao je.

Uspjeh Applea posljednjih godina, uvelike se veže uz informatičkog pionira Jobsa i njegovo insistiranje na tehnološki i dizajnerski naprednijim rješenjima od konkurencije.

Dionica Applea, sa sjedištem u Cupertinu, Kalifornija, porasla je za 55 centi na 173,48 dolara u 13 sati u New York na berzi tehnoloških dionica Nasdaq.

Dionica Applea više je nego udvostručena u ovoj godini, u usporedbi s 14 posto rasta širokog indeksa američkih dionica Standard & Poor's 500.

Jobs je u srijedu predstavio novu verziju Appleovog iTunes Store, s poboljšanim softverom za sinhroniziranje s uređajima.

Apple je na prezentaciji najavio i novu liniju iPod playera, uz niže cijene za neke modele.

Apple je prodao više od 220 miliona iPoda, a kompanija ima oko 74 posto tržišta MP3 playera u SAD-u.

Jobs, koji je bio suosnivač Applea zajedno sa Steveom Wozniakom 1976., bio je smijenjen s čela kompanije odlukom Upravnog odbora 1985. On se vratio u Apple 12 godina kasnije, s preuzimanjem tvrtke Next Computer Inc., koju je osnovao nakon odlaska iz Applea.