Tehnologija
19

Steve Jobs je prije deset godina predstavio prvi iPhone riječima: Najbolje tek dolazi

Klix.ba
"iPhone je revolucionarni i magični proizvod", rekao je Steve Jobs prije deset godina predstavljajući prvi iPhone. Bio je to jedan od najlegendarnijih trenutaka u historiji Applea, a prezentacija na kojoj je predstavio cijelu Mac industriju obilježila mu je karijeru.

Apple je počeo prodaju iPhonea šest mjeseci kasnije, a deset godina kasnije kupcima širom svijeta je prodato više od milijardu iPhonea.

Prodaja iPhonea nastavlja rasti na godišnjem nivou i najuspješniji je Appleov proizvod jer mu godišnje donosi blizu 60 posto prihoda.

Isto toliko je važan App Store koji je stigao 2008. godine sa nekoliko stotina aplikacija, a danas je korisnicima dostupno blizu 2,2 milijarde aplikacija. Najnoviji podaci koje je Apple objavio otkrivaju da je App Store samo u prošloj godini developerima donio 20 milijardi dolara, a od 2008. ukupno 60 milijardi dolara.

"iPhone ima veliki značaj u životu naših kupaca. On redefinira način na koji komuniciramo, zabavljamo se, radimo i živimo", rekao je prvi čovjek Applea Tim Cook dodajući da su tek na početku, a da je iPhone postavio standard za skoro sve naredne smartphone. Najavio je da najbolje tek dolazi.

Prvi iPhone predstavljen je u januaru 2007. godine. Imao je 3,5-inčni ekran (320x480 piksela), samo 128 MB radne memorije i procesor od 400 MHz. Kamera je snimala fotografije od 2 megapiksela, a telefon nije imao ni 3G podršku.

Jedanaestog jula 2008. godine na njegovo mjesto došla je verzija iPhone 3G, a do danas je proizvedeno 10 modela iPhonea koji su vremenom narasli na sadašnjih 4,7 i 5,5 inča.

Početak prodaje svakog novog modela izazivao je veliki interes javnosti, što potvrđuju velike gužve na prodajnim mjestima. Ljudi su ispred trgovina znali doći i nekoliko dana prije kako bi zauzeli mjesto i među prvima kupili najnoviji model.

Stručnjaci smatraju kako je kompanija štedjela na novitetima kada je predstavila iPhone 7, jer su najbolje stvari htjeli sačuvati za desetu godišnjicu najpopularnijeg telefona na svijetu. Iz tog razloga očekuju da će 2017. godina biti velika godina za iPhone.

Novi model iPhonea (pretpostavlja se da će to biti iPhone 8) Tim Cook i ekipa predstavit će u septembru.