Odluka Voyager Spacea
24

Starship izabran za lansiranje privatne svemirske stanice Starlab krajem 2020-tih

D. B.
Tim koji stoji iza projekta privatne svemirske stanice Starlab, zvanično je potvrdio da je odabrao raketu Starship kompanije SpaceX za svoju misiju.

"SpaceX ima historiju uspješnih i pouzdanih lansiranja pa je naš tim odabrao Starship za slanje Starlaba u orbitu. SpaceX je lider u lansiranjima te smo ponosni što će Starlab biti poslan u orbitu samo jednim letom Starshipa", izjavio je Dylan Taylor. predsjednik i direktor kompanije Voyager Space.

Ipak, u najavi nema datuma lansiranja, no developeri Starlaba, kao i američka svemirska agencija NASA, žele da komercijalna stanica namijenjena za četiri osobe bude operativna prije 2030. godine, kada se očekuje "penzionisanje" Međunarodne svemirske stanice (ISS).

NASA ohrabruje razvoj privatnih stanica već godinama, tako da njeni astronauti imaju prostor za život i rad u niskoj Zemljinoj orbiti i nakon završetka službe ISS-a.

U decembru 2021. godine je agencija najavila da će dodijeliti ukupno 415 miliona dolara za tri različite kompanije, Blue Origin, Nanoracks (dio Voyager Spacea) i Northrop Grumman, kako bi pomogla u razvoju koncepata njihovih komercijalnih svemirskih stanica. NASA također ima odvojeni dogovor s kompanijom Axiom Space iz Houstona, koja radi na vlastitoj privatnoj svemirskoj stanici.

Istina, stvari su se u proteklom periodu promijenile, Northrop Grumman je odlučio okončati rad na svojoj stanici i priključiti se timu Voyager Spacea, koji je također pozvao evropsku kompaniju Airbus u ovaj projekt. Voyager i Airbus su formirali zajedničku kompaniju Starlab Space LLC, koja će proizvesti i upravljati Starlabom. Tim predvođen Blue Originom nastavlja razvijati svoj koncept stanice pod nazivom Orbital Reef.

Starship je SpaceX-ov transportni sistem sljedeće generacije, koji kompanija razvaja kako bi pomogla čovječanstvu da "naseli" Mjesec i Mars. Raketa je dosad lansirana dva puta, a testni letovi su obavljeni u aprilu i novembru 2023. godine iz SpaceX-ove baze Starbase u Teksasu.

Starship visok 122 metra je najveća i najmoćnija raketa u historiji te može ponijeti do 150 tona tereta u nisku orbitu Zemlje. Ona će ponijeti Starlab u orbitu u sklopu samo jednog leta.