Moderna putovanja
0

'Stairway To Heaven' - lift koji vas vodi u svemir

Sarajevo-x.com
Svemirski lift po nacrtu NASA- e
Svemirski lift po nacrtu NASA- e
Japanski naučnici planiraju konstruisati lift koji bi prevozio potencijalne putnike u svemir. Lift bi saobraćao na relaciji dugoj skoro sto kilometra, a ostvario bi snove svih generacija naučnofantastičnih pisaca i filmaša.

Nosači ovog, "svemirskog" lifta, imaće kablove dužine 35 kilometara koji će pokretati lift gore -dole, a materijal od kojeg će biti izrađeni kablovi mora biti jači ali i lakši od bilo kojeg dosadašnjeg materijala, istakli su naučnici.

Lift će biti "usidren" na tlu, a eventualno zadnje odredište bila bi satelitska stanica koja orbitira iznad Zemlje.

Naučnici se nadaju da će pored ljudi, liftom moći transportovati i teške solarne generatore koji bi na Zemlji poslije služili kao izvor energije, kao i da bi i u svemir mogli bacati nuklearni otpad.

"U svemir ćemo ići kao i na svako drugo putovanje", rekao je Telegraphu jedan od čelnih ljudi Asocijacije za izgradnju svemirskog lifta, Shuichi Ono.

Međunarodna konferencija ove Asocijacije biće održana u novembru, a zasad je prioritet napraviti raspored zadataka za početak izgradnje, jer japanska vlada je izjavila da je za projekat već osigurala iznos od devet milijardi američkih dolara.

Najveći izazov je materijal od kojeg bi se trebali načiniti kablovi koji će podizati lift, jedan od profesora iz ovog tima rekao je da materijal mora biti "najmanje 180 puta jači od čelika".

Koncept svemirskog lifta, ili kako ga u medijima još zovu "Stairway To Heaven" po popularnoj pjesmi, prvi je zamislio nedavno preminuli pisac Arthur C. Clarke.

Poznati SF pisac ovakav lift spomenuo je još 1979. u svojoj knjizi "The Fountaines of Paradise".