Tehnologija
0

Šta učiniti u slučaju krađe laptopa ili kompjutera

Sarajevo-x.com
Najčešći kompjuterski zločin nije napad virusa ili upad hakera u vašu mrežu, već krađa laptopa ili personalnog kompjutera. Ukoliko, u slučaju krađe vašeg laptopa ili kompjutera, budete pravovremeno reagovali i pridržavali se sljedećih instrukcija, budite sigurni da nećete postati i žrtva krađe identiteta.

Promijenite sve postojeće šifre

Prvi korak svakako je promjena svake šifre koje se možete sjetiti. Ukoliko ste nekada ranije kopirali sve šifre na USB stick ili CD, u slučaju krađe vašeg laptopa najprije pregledajte ovu listu i promijenite sve šifre za logiranje. Update nije neophodan samo zbog bankarskih i email korisničkih računa, već i zbog korisničkih računa na web sajtovima za online kupovinu (eBay, Amazon i slično), kao i na web sajtovima za socijalno umrežavanje.

Važno je zapamtiti da kradljivac može, bez imalo muke, pristupiti vašim korisničkim računima, ukoliko ste koristili opciju "zapamti me" kako bi vaš browser, umjesto vas, automatski unio odgovarajuću šifru. Dakle, jedan klik je dovoljan za narudžbu robe u vrijednosti od nekoliko hiljada dolara, i to na vaše ime.

Otkažite i zamijenite postojeće kreditne kartice

Neophodno je da što prije otkažete i zamijenite postojeće kreditne kartice, barem one koje ste koristili na Internetu. Čak i ako ste sigurni da ste promijenili sve šifre, velika je mogućnost da ste preskočili jednu od postojećih šifri.

Krađu prijavite policiji

Krađu laptopa obavezno prijavite policiji, naravno.