Tehnologija
0

Šta svjetski političari pišu na svojim blogovima?

Sarajevo-x.com
Eksplozijom mogućnosti koje nudi Internet kao mediji, korisnici i ljudi sa kojima se može komunicirati sa najudaljenijih svjetskih lokacija pripadaju najrazličitijim društvenim i poslovnim ustrojenjima. Interesantni su blogovi koje pišu političari, a neke koje biste trebali posjetiti, preporučuje redakcija Foreign Policyja.

[SLIKA]3[/SLIKA]Blog iranskog političara Mohammada Ali Abtahija

Adresa: www.webneveshteha.com/en/weblog

Zašto biste trebali čitati ovaj blog: Blog Mohammada Ali Abtahija nudi jedinstven uvid u moderne poglede iranskog reformiste. Abtahi je bio potpredsjednik u vladi bivšeg iranskog predsjednika Mohammada Khtamija. U svojim postovima on ne odobrava religiozni ekstremizam i otvoreno kritikuje one koji ga podržavaju. Također nudi iransku perspektivu na događaje iz svijeta bilo da se tiču globalne politike ili ekonomije.

Blog francuskog premijera Françoisa Fillona

Adresa: www.blog-fillon.com

Zašto biste trebali čitati ovaj blog: Blog francuskog premijera nudi posve drugačiji, pomalo neobičan prikaz u svijet francuskog političkog promišljanja. Kao desna ruka predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Fillon se ispostavio kao ključna figura u zemlji koja je glasala za reforme. Pored raznih političkih i drugih analitičkih tekstova, premijer piše i o svojim privatnim hobijima, ljubavi prema literaturi i umjetnosti. Šteta samo što je blog pisan isključivo na francuskom jeziku. Za sretnike koji razumiju francuski, blog premijera Fillona je preporuka redakcije Foreign Policyja.

[SLIKA]2[/SLIKA]Blog sirijskog ambasadora u SAD-u Imada Moustapha

Adresa: www.imad_moustapha.blogs.com/my_weblog

Zašto biste trebali čitati ovaj blog: Postovi sirijskog ambasadora u SAD-u zasigurno će razbiti sve negativne predrasude koje možda imate o Siriji i tamošnjem stanovništvu. Moustapha piše o svojoj porodici i o svom interesu prema umjetnosti. Njegov blog Siriju predstavlja u jednom sasvim novom svjetlu. Moustapha je u jednom od svojih postova napisao da mu je pokretanje bloga umnogome olakšalo diplomatsku dužnost u SAD-u.

[SLIKA]1[/SLIKA]Blog britanskog opozicionog lidera Davida Camerona

Adresa: www.webcameron.org.uk

Zašto biste trebali čitati ovaj blog: Ukoliko posjetite blog Davida Camerona, saznat ćete ko je vođa Konzervativne partije kao ličnost. Cameron često postavlja i videozapise zabilježene na njegovim putovanjima širom Velike Britanije. Pored toga, David poziva sve čitaoce da mu se na njegovom forumu pridruže u diskusiji, da postavljaju pitanja i da razmijenjuju mišljenja i stavove.