Tehnologija
190

Šta nudi novi flagship telefon: Samsung predstavio Galaxy S7 i S7 Edge

Klix.ba
Južnokorejska kompanija Samsung Electronics u nedjelju je predstavila nove flagship smartphone – Samung Galaxy S7 i Samung Galaxy S7 Edge.

Kao što je i obećano, smartphone je predstavljen 21. februara, a uređaj su prvi u ruke uzeli znalci sa web stranice The Verge kako bi ga približili potencijalnim kupcima.

The Verge prvenstveno zaključuje kako S7 izgledom podsjeća na prošlogodišnje izdanje Galaxyja S6 i S6 Edge, ali da se razlike kriju u mnogim drugim karakteristikama kao što je zakrivljenje stražnje strane telefona što omogućava bolje držanje ili povećanje ekrana.

Veliko unapređenje donosi i S7 Edge koji ima veći displej od svoga prošlogodišnjeg starijeg brata S6 Edge. S7 Edge ima 5,5-inčni zakrivljeni ekran, dok je stražnji dio također zakrivljen kako bi omogućio bolje držanje i podizanje sa ravne površine.

The Verge ističe kako je i pored velikog displeja, S7 Edge i dalje manji od Appleovog iPhonea 6 Plus koji je također ukrašen ekranom iste veličine, ali kojeg prati veće tijelo telefona.

Ističe se i poboljšanje kamere koja je u S7 i S7 Edge određena na 12 megapiksela. Ista je manje primjetna na stražnjoj strani telefona što je predstavljalo određeni problem u prošlogodišnjem izdanju. Također, Samsung obećava bolji fokus i bolje fotografije u situacijama sa manje svjetlosti.

Promjene se ogledaju u opciji ubacivanja microSD kartice i posjedovanja tijela otpornog na vodu. Tu su i nove opcije u softveru S7 Edge, kao i opcija koja dopušta kontinuiran rad displeja koji će prikazivati vrijeme i notifikacije.

S7 i S7 Edge nude HD Super AMOLED displej, 4 GB RAM-a, baterije od 3.000 i 3600 mAh, 32 GB interne memorije uz mogućnost povećanja i procesor Qualcomm’s Snapdragon 820. Uz to, uređaji će doći u crnoj, zlatnoj i bijeloj boji.

Cijena neće biti mala. Prema neutvrđenom izvještaju, Samsung Galaxy S7 koštat će 699 eura! Edge će koštati 100 eura više.