Koliko je realan online zivot
0

Šta kada vas neko izbriše sa liste prijatelja

Sarajevo-x.com
Šta se desi kada vas neko izbriše sa liste prijatelja, kako vi reagujete? Jennifer Christine Harris, iz Iowe, prikrala se po noći do prijateljice koja ju je izbrisala sa liste prijatelja na Facebooku, Nikki Rasmussen, i zapalila joj kuću dok su Nikki i njen suprug Jim spavali. Sada se suočava sa optužbama za pokušaj ubistva.

Jedan čovjek iz Texasa je u pritvoru nakon što je brutalno premlatio svoju suprugu. Razlog premlaćivanju jeste što je njegova supruga "lajkala" njegov status na Facebooku o godišnjici smrti njegove majke.

Naučnici tvrde da se ovo događa jer smo navikli da imamo otprilike 25 prijatelja koji su aktivno uključeni u naš život. Na društvenim mrežama imamo iluziju više prijatelja nego je istina i zamajavamo se da je naš život na mreži bitniji od realnog. Imamo utisak da nas svi naši Facebook prijatelji prate i da znaju šta nam se događa. Zato ne možete priuštiti da vas neko "bruka" po društvenim mrežama.

Prije nekoliko godina urađena je studija na Univerzitetu Duke prema kojoj 25 posto Amerikanaca nema nikakvu društvenu podršku i osjećaju se odvojenim do ostalog svijeta. Jedan od strašnijih dokaza naše izolovanosti jeste činjenica da je sve više preminulih penzionera za čiju smrt se otkrije tek kada se tijelo počne raspadati pa neko pozove sanitarce.

Naučnici tvrde da bez obzira na našu društvenu izolovanost, kao i na online prijateljstva, mi ne možemo spriječiti emotivne reakcije na bilo šta što se dešava virtualno. Pozitivni znaci na profilu daju ljudima osjećaj samopouzdanja, a negativni potpuno suprotno. Na društvenim mrežama su se pojavili znakovi zlostavljanja, pogotovo među tinejdžerima koji prave lažne profile za vršnjake koje izaberu kao metu zlostavljanja.

Da se vratimo na početak priče. Prema objašnjenju psihologa, činjenica da ju je njena prijateljica izbrisala sa liste prijatelja, učinila je da se Jennifer osjeti ništavno i poniženo. Ovo je samo jedan od primjera koliko ozbiljno ljudi uzimaju društve mreže i život na njima.