Google promijenio logo
0

Sretan rođendan, Edisone, i hvala za sijalicu!

Sarajevo-x.com
Danas je 164. godišnjica rođenja Thomasa Edisona, američkog fizičara i pronalazača. Njemu u čast prvi pretraživač u svijetu promijenio je logo i njegovim izumima ispisao riječ Google.

Američki pronalazač Edison zaista je zadužio čovječanstvo i najmanje što je Google mogao učiniti bilo je da za njegov rođendan promijeni logo, prikaže njegove izume, te korisnicima omogući da samo jednim klikom na logo saznaju više o njemu.

Iako skoro da i nije imao formalno obrazovanje Edison je već sa 16 godina započeo karijeru pronalazača. Među njegovim prvim izumima bio je aparat za bilježenje glasova na izborima.

Preko 1.000 izuma pripisuje se slavnom američkom pronalazaču, ali u one najvažnije ubrajaju se mikrofon s ugljenikovim granulama kako bi se poboljšao Bellov telefon, fonograf, gramofon, tiker za brže slanje cjena berze širom zemlje, električni akumulator, te električna sijalica.

Naime, on je izumio sijalicu s užarenim ugljenim štapićem i to nakon brojnih pokušaja.

"Edisonove sijalice" od 75 i 100 W danas su zabranjene u Evropskoj uniji. Potrošačima se u zamjenu nude fluorescentne sijalice, poboljšane halogene žarulje ili žarulje sa svijetlećim (LED) diodama, koje troše manje energije i imaju manji utjecaj na okoliš.

Vezani članci