Stophaus.com odgovoran za napade
3

Spamhausova mafijaška taktika je prijetnja slobodi interneta

Klix.ba
Nakon što je internet širom svijeta usporio usljed najvećih cyber napada u historiji, Spamhaus, grupa za borbu protiv spama, i Cyberbunker, hosting kompanija, prebacuju odgovornost jedni na druge. U intervjuu za Russia Today, Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik CyberBunkera, rekao je da Spamhaus zbog stalnog maltretiranja pružatelja internet usluga može samo sebe kriviti za napad.

Kamphuis je negirao da CyberBunker stoji iza historijskog napada i ukazao na veliki kolektiv pružatelja internet usluga širom svijeta zvani Stophaus.com.

"Spamhaus je ucjenjivao brojne pružatelje usluga kako bi isključivali klijente bez sudskog naloga i zakonitog procesa", tvrdi Kamphuis i optužuje Spamhaus da ljude karakterizira kao spamere čak i kada oni to nisu.

“Oni to redovno rade. Ukoliko se ljudi ne slože sa njihovim zahtjevima, oni jednostavno stave pružatelja usluga na svoju crnu listu", kaže Kamphuis.

Kamphuis tvrdi da Spamhaus koristi "mafijašku taktiku" te da ima listu internet korisnika koje jednostavno ne voli. Na listi se nalaze brojni korisnici iz Kine i Rusije, jer Spamhaus smatra da mnogi spameri i kriminalci u ovim zemljama koriste internet kako bi olakšali kriminal.

Spamhaus je prvi prijavio veliki DDoS napad 20. marta, a u jednom trenutku njihovi serveri bili su poplavljeni nevjerovatno velikom količinom podataka. Stručnjaci za borbu protiv virusa iz kompanije Kaspersky ovaj napad su okarakterizirali kao najveći u historiji interneta.