Širenje mreže
0

SpaceX želi omogućiti Starlink internet u kamionima, brodovima i avionima

D. B.
Kompanija SpaceX traži dozvole regulatora da omogući povezivanje vozila, kamiona, brodova i aviona sa svojom satelitskom Starlink internet mrežom.

SpaceX je zatražio dozvolu u petak od Federalne komicije za komunikacije, a to je dosad najveći korak ove kompanije prema povezivanju Starlinka sa automobilskim sektorom, što predstavja potencijalno unosnu djelatnost koja bi proširila trenutnu stacionarnu ponudu iz ruralnih domaćinstava.

Putnički automobili će morati sačekati uključujući Tesline modee jer je trenutno terminal prevelik, što je potvrdio i sam osnivač i direktor obje kompanije Elon Musk. Dodao je da je povezivanje sa Starlinkom u ovom slučaju namijenjeno avionima, brodovima, velikim kamionima i kamperima.

SpaceX trenutno u svemiru ima više od 1.000 satelita koji čine Starlink mrežu, a oko 10.000 korisnika već koristi internet u okviru beta programa namijenjenog ruralnim dijelovima SAD-a koji imaju malu ili nikakvu internet povezanost. Starlink oprema s antenom i ruterom košta 499 dolara, dok cijena mjesečne pretplate iznosi 99 dolara. Brzina interneta se kreće između 70 i 130 Mbps.