Musk ga već koristio
0

SpaceX želi omogućiti internet pomoću mreže Starlink sredinom 2020-ih

D. B.
Kompanija SpaceX tvrdi da namjerava ponuditi internet korisnicima putem konstelacije satelita, odnosno mreže Starlink, sredinom 2020-tih.

SpaceX mora obaviti još od šest do osam lansiranja, a svako podrazumijeva slanje 60 satelita u svemir. To je potrebno kako bi Starlink funkcionisao, a korisnici dobili "internet iz svemira".

SpaceX vidi Starlink kao konstelaciju nekoliko hiljada satelita dizajniranih da orbitiraju nisko iznad Zemlje te omogućavaju internet konekciju na površini. Dosad je kompanija dobila dozvole Federalne komisije za komunikacije da lansira gotovo 12.000 satelita u orbitu. Prošle godine je predala zahtjev međunarodnom regulatoru pod nazivom Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u namjeri da dobije radiofrekvencije za komunikaciju s dodatnih 30.000 satelita koji čine mrežu Starlink. To znači da kompanija želi dobiti mogućnost da u orbitu lansira 42.000 satelita.

Dosad je SpaceX lansirao svega 60 Starlink satelita i to jednim lansiranjem obavljenim u maju ove godine. Tri satelita su zakazala, dok su ostali funkcionalni. Direktor kompanije SpaceX Elon Musk je u ponedjeljak objavio tvit na Twitteru korištenjem Starlink sistema.

Međutim, Starlink zahtijeva još mnogo posla kako bi ga ljudi na Zemlji mogli koristiti. SpaceX mora razviti koristnički terminal, mali uređaj koji će korisnici koristiti za primanje signala od satelita.