Za dostupnost internetu
41

SpaceX u svemir lansirao još 60 Starlink satelita

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki proizvođač raketa i satelita u svemir je lansirao još 60 Starlink satelita kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom dijelu svjetske populacije koja još uvijek nije online, posebno u ruralnim područjima.
Techncrunch piše da bi se ovakvim naporima kompanije SpaceX i ostalom stanovništvu koje nije zadovoljno svojim pružateljima internetskih usluga ponudila konkurentna alternativa.

Ovim lansiranjem u orbiti se trenutno nalazi 422 Starlink satelita iako je SpaceX objavio da u narednom periodu planira izbaciti dva prototipa koja su prvobitno lansirana.

SpaceX je već sada najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih Starlink lansiranja uprkos krizi zbog pandemije koronavirusa. U 2020. godini imao je četiri takve misije u protekla četiri mjeseca.

Ova posljednja misija, tačnije, 60 satelita iz baze Cape Canaveral, u saveznoj američkoj državi Floridi, lansirani su uz pomoć rakete Falcon 9.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama su svedeni na najmanju moguću mjeru.

Direktor i osnivač SpaceX-a Elon Musk naveo je da kompanija nastoji poduzeti određene mjere kako bi se odbacile optužbe da se Starlink sateliti miješaju sa zemaljskim posmatranjem noćnog neba. Naime, sateliti proizvode svjetla i mogu se predstaviti kao svjetlosni tokovi u astrofotografiji, dok s druge strane, astronomi tvrde da se zapravo miješaju u posmatranje i istraživanje zvijezda putem teleskopa i opservatorija sa Zemlje.

Kako bi svoje usluge mogli pružati po cijelom svijetu, SpaceX namjerava satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita. Projekt bi trebao biti završen 2027. godine.

SpaceX planira početi pružati "Starlink" internetsku uslugu ove godine korisnicima u SAD-u i Kanadi.

Podsjećamo, prije nekoliko dana Starlink sateliti su se mogli vidjeti i na nebu iznad BiH.