Poznat razlog
6

SpaceX prekinuo lansiranje rakete Falcon 9 u posljednjoj sekundi

D. B.
Kompanija SpaceX je u doslovno u posljednjoj sekundi otkazala lansiranje svoje rakete Falcon 9.

Kompjuteri i ljudski kontrolori pažljivo prate svaku funkciju rakete tako da nije neobično da SpaceX ponekad odgodi lansiranje, međutim, posljednje otkazivanje lansiranja se dogodilo doslovno u posljednjoj sekundi. Spiker je završio odbrojavanje, a kada je sat pokazao "0", entuzijastično je uzviknuo "polijetanje". Međutim, brzo je dodao "zanemarite, odustali smo", jer je postalo jasno da raketa neće biti lansirana.

Lansiranje je prekinuto automatski nakon što je kompjuter detektovao problem s Merlin 1D motorom. Supervizor Michael Andrews je tokom komentarisanja rekao da se radi i problemu sa snagom motora.

SpaceX će novi datum lansiranja objaviti naknadno.

Da je bilo uspješno, ovo lansiranje bi bilo rekordno peto u kojem je glavni booster rakete Falcon 9 korišten pet puta. Cilj misije je bio lansirati 60 novih satelita Starlink mreže dizajniranih da omoguće jeftin pristup internetu u udaljenim dijelovima svijeta. Sistem bi trebao uskoro biti operativan, ali je istovremeno i kontroverzan jer refleksija satelita ugrožava astronomske opservacije.