SpaceX obavio ključne testove padobrana kapsule Crew Dragon

SpaceX obavio ključne testove padobrana kapsule Crew Dragon
5
D. B.
4.11.2019. u 11:29
0
komentara
5

dijeljenja
SpaceX obavio ključne testove padobrana kapsule Crew Dragon
Kompanija SpaceX je testirala svoje najnovije Mark 3 padobrane namijenjene kapsuli Crew Dragon, koji će funkcionisati čak i ako sve ne bude išlo kao što je planirano.
SpaceX je na Twitteru objavio kratki klip spuštanja tereta s tri od ukupno četiri padobrana, a eksperiment je uspješno obavljen 13 puta zaredom.

Ovo je veoma važno dostignuće za SpaceX te je čak nadmašen cilj koji je direktor Elon Musk postavio prošlog mjeseca planirajući "najmanje 10 uspješnih testova u nizu prije nego astronauti krenu u misiju".


Padobrani sada izgledaju drugačije u odnosu na one koje je SpaceX prvobitno testirao. Umjesto najlona se sada koristi "zylon", jači polimer razvijen na Univerzitetu Stanford. Padobrani sada imaju i drugačije šavove kako bi se teret ravnomjernije rasporedio.

Musk je rekao da bi Crew Dragon mogao biti spreman za prvi Demo-2 testni let s posadom u prvom kvartalu 2020. godine, ali prije nego se to dogodi, SpaceX mora obaviti statične testove paljenja motora za prekid misije. Tokom takvog testa u aprilu se dogodila anomalija zbog koje je kapsula bez posade eksplodirala.

Ako ovaj test prođe prema planu, SpaceX će onda obaviti test prekida misije u zraku koji će pokazati kako astronauti mogu preživjeti u slučaju eksplozije ili nekog drugog problema s lansiranjem. Tokom tog testa će kapsula Crew Dragon bez posade biti lansirana na vrhu rakete Falcon 9 iz Svemirskog centra Kennedy. Nedugo nakon polijetanja, aktivirat će se SuperDraco motori koji će udaljiti kapsulu na sigurnu udaljenost od rakete.

Ako sve to prođe bez problema, SpaceX će započeti ključne Demo-2 testove na Međunarodnu svemirsku stanicu, a to podrazumijeva testni let s posadom. To bi se trebalo dogoditi najranije naredne godine.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.