Objavljen je poziv
34

SpaceX nudi 25.000 dolara za hakovanje Starlinka

D. B.
Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk je pozvao istraživače i specijaliste za sigurnost na internetu da hakuju njegovu satelitsku internet mrežu Starlink te je ponudio nagradu od 25.000 dolara.

Musk je obećao novčanu nagradu onome ko pronađe način da hakuje Starlink i bug prijavi kompaniji SpaceX. Kao što je poznato, ova kompanija se bavi lansiranjem raketa i slanjem tereta, satelita i astronauta u svemir, a također pruža uslugu satelitskog interneta putem svoje mreže Starlink. Musk je pomogao Ukrajini da koristi internet nakon što je Rusija napala njenu mrežu.

Starlink se konstatno širi i postaje dostupan u sve više zemalja, što znači da ima sve više korisnika, međutim isporukom terminala gubi kontrolu nad načinom korištenja i eventualnom zloupotrebom za dobijanje pristupa mreži.

Prošle sedmice su se pojavile infomacije da se jeftini modchip može koristiti za hakovanje Starlinkovog Dishyja i izazivanje kvara koji hakerima omogućava pristup zaključanim dijelovima sistema. Izvještaji govore da taj modchip, napravljen od gotovih dijelova, može biti sklopljen za "mizernih" 25 dolara, a hakeru daje pristup terminalu.

Na ovaj način je Starlinkov terminal kompomitovan i kompanija ga ne može popraviti. Srećom, namjera hakera nije bila da ugrozi Starlink nego da demonstrira ranjivost infrastrukture.

Zbog lakoće kojom je haker Lennert Wouters uspio preuzeti kontrolu nad Starliknovim terminalom kompanija je izdala saopćenje u kojoj je navela sve sigurnosne mjere Starlinkove mreže i šta Woutersovo hakovanje znači za korisnike, odnosno da nema rizika po njih.

Ipak, u dokumentu je i poziv za ostale da pokušaju hakovati Starlink, a ko bude uspješan i prijavi problem kompaniji, bit će nagrađen s 25.000 dolara.