Dio važnog takmičenja
10

SpaceX lansirao satelit koji je dizajniran da bude hakovan

D. B.
Kompanija SpaceX je ove sedmice lansirala svoju letjelicu Dragon pomoću rakete Falcon 9, kao i nekoliko CubeSat satelita od kojih je jedan posebno zanimljiv.

Bila je to misija opskrbe Međunarodne svemirske stanice (ISS) pod nazivom CRS-28, koju je SpaceX obavio za američku svemirsku agenciju NASA-u. Međutim, tokom misije je u nisku Zemljinu orbitu poslano nekoliko CubeSat satelita, ja jedan od njih pod nazivom Moonlighter bit će iskorišten za eksperimentalno hakovanje.

Mali satelit će zapravo biti u centru takmičenja koje će se održati tokom godišnje Def Con konferencije u Las Vegasu kasnije ove godine, a timovi će se takmičiti da se infiltriraju u softver orbitalnog sistema.

Moonlighter je dizajniran u svrhu poboljšanja cyber sigurnosti u svemiru, a u protekle tri godine su Američke zračne snage organizovale svoje Hack-a-Sat na Def Conu. Ovo takmičenje ima za cilj da pomogne ekspertima da poboljšaju cyber sigurnost u svemiru u vrijeme sve veće zabrinutosti zbog ranjivosti orbitalnih sistema.

Dosad je takmičenje Hack-A-Sat uvijek bilo simulacija, no na ovogodišnjem Def Conu će timovi konačno pokušati da se infiltriraju u pravi satelit Moonlighter. Projetk je razvijen kao dio saradnje između Aerospace Corporationa, Istraživačkog laboratorija zračnih snaga i Komande svemirskih sistema SAD-a.

Moonlighter je težak oko 5 kilograma te je jedini satelit u svemiru namijenjen hakovanju. On će se koristiti za izvođenje odbrambenih cyber operacija, razvoj cyber taktika, tehnika i procedura, kao i za provjeru end-to-end prijetnji te prevenciju. Najbolja tri tima će biti novčano nagrađena, a nagrade iznosi 50.000, 30.000 i 20.000 dolara.

Cyber sigurnost je postala rastuća briga u svemirskim operacijama u proteklim godinama jer raste broj satelita koji pružaju internet usluge ili su povezani s internetom.