Za DTC funkciju
22

SpaceX lansirao prve satelite koji će se direktno povezivati s mobitelima

D. B.
Američka kompanija SpaceX je pomoću svoje rakete Falcon 9 lansirala prve satelite koji će omogućiti povezivanje mobitela direktno sa Starlink konstelacijom bez infrastrukture na Zemlji.

SpaceX je novu godinu započeo velikim praskom, lansirao je ukupno 21 Starlink satelit pomoću rakete Falcon 9 iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji te time označio početak direct-to-cell (DTC) funkcije na šest satelita.

DRC funkcija će omogućiti mobitelima da se direktno povezuju sa Starlink satelitima bez potrebe za korištenjem infrastrukture na Zemlji. Korisnici će tako moći pristupiti glasovnim, tekstualnim i podatkovnim uslugama s bilo kojeg mjesta na planeti, čak i u udaljenim područjima i područjima pogođenim katastrofama.

Ranije je SpaceX dobio dozvolu američke Federalne komisije za komunikacije (FCC) da sprovede pilot proket za svoju mobilnu uslugu Starlink. U projektu će se testirati korištenje satelita za pružanje pristupa internetu pametnim telefonima širom SAD-a koristeći T-Mobileov spektar za slanje podataka na nemodificirane mobitele na Zemlji putem Starlink satelita.

FCC je dao SpaceX-u privremenu specijalnu eksperimentalnu dozvolu za period od 180 dana, odnosno do 14. juna ove godine, a ona je stigla nekoliko dana nakon što je kompanija dobila djelimično odobrenje za uvođenje Starlink mobilne usluge. Međutim, prvo odobrenje nije dozvoljavalo SpaceX-u da obavlja druga testiranja osim provjere funkcionalnosti antena satelita. SpaceX je prvobitno planirao lansiranje ove misije sredinom decembra, no tehnički problemi su doveli do odgađanja.

Osnivač SpaceX-a, Elon Musk, na X-u je saopćio da DTC predstavlja "masivnu promjenu" koja će eliminisati problem "mrtvih zona". Također, pojasnio je da DTC funkcija nije osmišljena kao konkurencija postojećim zemaljskim mrežama, jer podržava samo oko 7 megabita u sekundi po snopu, a snopovi su bili veoma veliki.

SpaceX je saopćio da će DTC funkcija omogućiti operaterima mobilnih mreža širom svijeta da pruže besprijekoran globalni pristup slanju poruka, pozivima i surfanju internetom na kopnu, jezerima i priobalnim vodama.

Mobiteli neće "detektovati" razliku da se spajaju sa satelitima, jer će se koristiti ista tehnologija koja je standard u industriji i koja se koristi i za zemaljske mreže.

SpaceX u narednih šest mjeseci planira lansirati još oko 840 satelita sposobnih za DTC kako bi dostigao kritični broj za komercijalnu uslugu do kraja ove godine.

Kompanija je od FCC-a zatražila dozvolu za lansiranje svih 7.500 satelita za DTC.