Odgođena premijera
0

Sonyjeva videoigra sa izrazima iz Kur'ana

FENA
Japanska kompanija zabave Sony odgodila je svjetsku premijeru dugo očekivane videoigre iz straha da će uvrijediti muslimane.

Primjerci igrice LittleBigPlanet povučeni su iz prodavnica širom svijeta nakon što se ustanovilo da muzika u pozadini sadrži dva citata iz Kur'ana, javio je BBC.

Sony je saopćio kako se izvinjava ako je bilo ko uvrijeđen i da će izmijenjena verzija biti objavljena idućeg mjeseca.

Očekivalo se da igrica postane hit za konzolu PlayStation 3.

Učesnik na forumu o online igricama javio je o postojanju prisustva navoda iz Kur'ana, dodajući da bi muslimani mogli smatrati duboko uvredljivim miješanje muzike i riječi iz najsvetije knjige islama.

U saopćenju objavljenom na websiteu LittleBigPlaneta navodi se: "Sigurni smo da je većina vas čula da jedna od pjesama iz muzike u pozadini koja je korištena za igru sadrži dva izraza koja se mogu naći u Kur'anu. Poduzeli smo hitnu akciju da to ispravimo i iskreno se izvinjavamo za svaku uvredu koju smo mogli izazvati."

Prije 18 mjeseci Sony je uputio izvinjenje Crkvi Engleske nakon što je postavio prizore u nasilnoj igri unutar Mančesterske katedrale. Tom prilkom igrica nije povučena.

LittleBigPlanet, koji je stvorila firma Media Molecule, opisana je kao igra o stvaranju igara. Ona omogućuje igračima da stvaraju vlastite nivoe igre i potom ih mijenjaju s drugim igračima putem mreže PlayStation.

Sve što se može vidjeti na LittleBigPlanet također mogu stvoriti sami igrači - od tekstova, likova do predmeta i nivoa.

Manzoor Moghal, iz analitičke grupe Muslimanski forum, objasnio je da riječi iz Kur'ana ne bi trebalo umetnuti u muziku jer se smatra da te riječi dolaze direktno od Boga.

"Moramo pohvaliti Sony što je poduzeo odlučnu akciju trenutnim povlačenjerm tih igrica i objavljivanjem verzije koja nije uvredljiva za muslimane", kazao je on.