Novi trikovi Aiba
0

Sonyjev pametni pas od sada pomaže u kućnim poslovima i zabavlja djecu

M. N.
Robotski pas Aibo od sada će moći biti programiran da radi nove trikove te će moći postati i vaš najbolji pametni kući prijatelj. Kompanija Sony angažovala je developere da razviju usluge i aplikacije koje mogu raditi na Aibu.

Objavili su i novi video u kojem bliže objašnjavaju šta će to značiti za vlasnike ovog pametnog uređaja koji će se od sada moći programirati uz pomoć interneta i aplikacija.

Aibo može kontrolisati mikrovalnu, uključiti robotski usisivač, podsjetiti dijete da je ostavilo otvoren frižider, a ujedno biti i nadzorna kamera za roditelje djece. Ovo je odlična zamjena za vrituelnog asistenta Alexu.

Da biste kreirali obične naredbe, tu je aibo Visual Programming koji uči Aiba šta da radi. Jedan od primjera koji su naveli je kako pametni pas prikuplja maramice, što je itekako korisno kada ste prehlađeni i ne želite čistiti.

Naglasili su da ipak nećete moći promijeniti Aibovu emociju, karakter ili raspoloženje, ali moći ćete ga naučiti novim trikovima kako bi vam olakšao poslove u kući.

Developerski alati su dio nove verzije softvera Version 2.50 koja dolazi u nadogradnji.