Pređena "magična" granica
0

Sony za tri godine prodao 50 miliona primjeraka konzole PlayStation 5

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tri godine od početka prodaje, kompanija Sony je premašila brojku od 50 miliona prodanih primjeraka konzole PlayStation 5.

Riječ je o zaista impresivnom rezultatu, posebno kad se u obzir uzmu problemi u lancu dobavljača, koji su ograničavali mogućnosti isporuke nakon početka prodaje konzole PS5 u novembru 2020. godine.

Konzoli PS5 je trebala samo sedmica duže da pređe "magičnu" granicu u odnosu na PS4, svog prethodnika koji nije imao toliko problema u lancu dobavljača, niti se pojavio u vrijeme globalne pandemije.

Sony je nadmašio prodaju Microsoftovih konzola Xbox Series X i Series S za gotovo 3:1 ove godine.

Iako Microsoft ne objavljuje zvanične brojk eo prodaji Xboxa, procjenjuje se da je kompanija ove godine prodala 7,6 miliona konzola nove generacije, što je za 15 posto manje u odnosu na 2022. godinu. S druge strane, Sonyjeva prodaja je "eksplodirala" i porasla za 65 posto dostigavši 22,5 miliona prodanih konzola.

Nije teško shvatiti zašto je PS5 traženiji na tržištu, jer je Sony ponudio više sjajnih naslova za ovu generaciju konzole, uključujući Spider-Man 2, kao i God of War Ragnarok. Microsoft je "posrnuo" sa svojim popularnijim naslovima naslovima kao što su Halo Infinite i Redfall.

Ipak, moguće je da Microsoft ima drugačiji cilj, više je fokusiran na pretplate na Xbox Game Pass, koji omogućava gamerima da streamuju naslove putem clouda i igraju igre na PC-u.